آثار محبت اهل بیت – علیهم السلام- از دیدگاه آیات و روایات
حدیثه پاکنیت
مقدمه
یک مسلمان باید محبت خود را که همان میل طبع به سوی چیز لذتدار است را نثار کسانی کند که از نظر اخلاقی، فکری و معنویت در سطح بالایی قرار دارند، آنان کسانی جز پیامبر -صلی الله علیه و آله و سلم- و اهل بیت -علیهم السلام- ایشان نمیباشند چرا که خداوند و پیامبر-صلی الله علیه و آله و سلم- و حتی امامان اهل سنت سفارش زیادی در مورد محبت کردن به آنان کردهاند به طوری که اگر به آن بزرگواران بپیوندیم از عذاب آتش و بلاء روز قیامت نجات پیدا میکنیم و با شفاعت آنان داخل بهشت میشویم، اما در این راه باید مراقب باشیم تا دچار انحراف نشویم و در زمره غالیان و کسانی که مدعی مودت اهل بیت -علیهم السلام- هستند ولی از دشمنان آنان برائت نمیجویند، قرار نگیریم. افرادی مستحق اثرات حب اهل بیت در دنیا وآخرت می شوند که خود دارای ویژگیهای خاصی مانند اعتقاد به توحید؛ حلال زاده بودن، تحمل کردن سختیها و بلاها و …میباشند.
در این پژوهش سعی شده است که محبت اهل بیت و آثار آن به طور مفصل مورد بررسی قرار گیرد. با این امید که با استفاده از تعالیم حیات بخش قرآن کریم. کلمات گهربار ائمه معصومین -علیهم السلام-، بذر مهر و محبت را در سرزمین وجودمان کاشته و شیوهی مهرورزی به ائمه اطهار را بیاموزیم تا مورد رحمت خاص و ویژه دریای بیکران حمایت و محبت در قیانت قرار گیریم.
1-آثار دنیوی
1-1- آرامش دل
آرامش یکی از مهمترین نیازهای بشریت است چرا که در سایه امنیت و آرامش است که زندگی معنا پیدا می کند و از نعمتهای الهی لذت میبریم و در محیط آرامش به وظایف دینی و الهی خود میتوانیم عمل نماییم.
هر کسی آرامش خود را در چیزهایی که ندارد میبیند مثلا کسی که چشم ندارد همهی آرامش خود را در بینایی میداند و کسی که بیمار است لذت خود را در سلامتی و… اما از نظر قرآن کریم آن چیزی که به انسان آرامش میدهد، چیزی نیست جز یاد خدا و انس با آن و دوستی و محبت به اهل بیت -علیهم السلام- و به همین خاطر است که افرادی که در محبت به خدا و اهل بیت -علیهم السلام- به درجات بالایی رسیدهاند، آرامش زیادی دارند به طوری که هیچ موجودی نمیتواند دریای عظمت شخصیت آنان را به تلاطم درآورد(رفیعی ،1396)
امام علی -علیه السلام- فرمودند:
«ان رسول الله -صلی الله علیه و آله وسلم- لما نزلت هذه الآیه و “الا بذکر الله تطمئن القلوب” قال: ذاک من احب الله و رسوله و احب اهل بیتی صادقا غیر کاذب و احب المومنین شاهدا و غائبا ال بذکر الله یتحابون.(متقی الهندی، ج2، 1397، ص442، ح 4448)؛ هنگامی که آیه: -هان، به یاد خداست که دلها آرام میگیرد- نازل شد. پیامبر خدا -صلی الله علیه و آله و سلم- فرمود: این درباره کسی است که خدا او را فرستاده اورا دوست بدارد و اهل بیت مرا صادقانه و نه به دروغ دوست بدارد. مؤمنان را در پیش و پشت سر آنان دوست بدارد. هان، با یاد خداست که همدیگر را دوست میدارند.»
پس همانطور که دیده میشود یکی از آثار دنیوی که برای محب اهل بیت -علیهم السلام- ذکر شده، بهرهمندی از آرامش روح و روان و دل است.
1-2- اکمال دین
در روایات فراوانی، محبت و دوستی اهل بیت -علیهم السلام- از نشانههای اکمال دین معرفی شده است و کسی که در راه دوستی آل محمد -صلی الله علیه و آله وسلم- بمیرد، مومن و با ایمان کامل از دنیا رفته است که این روایات بیانگر آن است که دین مورد رضایت و پذیرفته شده در پیشگاه خداوند تنها دینی است که در پرتو ولایت و محبت اهل بیت -علیهم السلام- باشد.
رسول خدا -صلی الله علیه و آله و سلم- میفرماید:
«حب اهل بیتی و ذریتی استکمال الدین.(مجلسی، ج27، 1403، ص37، ح4)؛ دوست داشتن اهل بیت من و فرزندانم کمال دین است.»
خداوند تعالی نیز میفرماید:
«الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَ أَتمْمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتىِ وَ رَضِيتُ لَكُمُ الْاسْلَامَ (مائده، 3)، امروز دین شما را کامل کردم و نعمتم را بر شما تمام کردم و راضی شدم که دینتان اسلام باشد.»
موضوع مورد بحث در آیه شریفه، تحقق امری است که کفار را از صدمه زدن به دین و متدینان مأیوس کرده و عامل ترس و واهمه از کفار را منتفی نموده است. امری که مایه کامل شدن دین و تمامیت نعمت الهی بر مسلمانان گشته و رضایت الهی نسبت به حصول اسلام به عنوان دین الهی را فراهم کرده است. تعیین رهبری بعد از پیامبر -صلی الله علیه و آله وسلم- میباشد.
روایات زیادی در توضیح آیه شریفه وجود دارد که آنم را مربوط به جریان غدیر و مسئله امامت میداند، از سوی دیگر این نکته نیز قابل توجه است که بعضی دیگر از روایاتی که در توضیح آیه شریفه آمده به وضوح کمال دین را محبت به اهل بیت -علیهم السلام- میداند. (عروسی حویزی، ج1، 1412، ص589)
1-3- کشتی نجات از گمراهی
محبت اهل بیت -علیهم السلام- کشتی نجات بشریت است و رسیدن به قله رفیع کمالات معنوی و انسانی بدون دوستی اولیاء الهی ممکن نیست و پذیرش اعمال و زحمات یک مسلمان در گرو محبت و ولایت اهل بیت -علیهم السلام- است. پس ولایتمداری و تبعیت و محبت اهل بیت عصمت و طهارت -علیهم السلام- تنها راه نجات انسان از منجلاب دنیوی است.
محبت اهل بیت -علیهم السلام- سرمایه دنیا و آخرت است و پذیرش ولایت و محبت به امام علی -علیه السلام- و یازده فرزندش یکی از مهمترین شرایط نجات است.
پیامبر اکرم -صلی الله علیه وآله وسلم- فرمودند:
«انما مثل اهل بیتی فیکم کمثل سفینه نوح، من دخلها نجی و من تخلف عنها غرق ( دیلمی، 1398، ج2،ص306)؛ مثل اهل بیت -علیهم السلام- مثل کشتی نوح است، هرکس سوار شود اهل نجات است و هرکس سوار نشود غرق خواهد شد.(شوشتری، 1409، ج9،ص272)
این حدیث پیامبر -صلی الله علیه و آله و سلم- با صراحت میگوید: «به هنگامی که طوفانهای فکری و عقیدتی و اجتماعی در جامعه اسلامی رخ میدهد. تنها راه نجات پناه بردن به این مکتب است. روشن است که این محبت اهل بیت -علیهم السلام- است که با تمسک و اطاعت از ایشان به این کشتی نجاتبخش پناه برده و در برابر همه طوفانهای روزگار در امان است.»
1-4- اخلاص در محبت
اولیاء معصوم الهی منزلتی دارند که به خاطر آن منزلت محبت آنها محبت خداست و بغض آنها، بغض خداست. عبد میتواند در اثر تقرب به خدای متعال به مقامی برسد که خدای متعال محبت خودش را عنایت کند و این والاترین سرمایهای است که خدای متعال ممکن است به یک عبد بدهد، کمال ایمان هم در همین محبت خالص نسبت به خدای متعال است. شاید بالاترین مرتبه اخلاص، اخلاص در محبت خدای متعال است که انسان در محبت خالص شود و غیر خدا را دوست نداشته باشد.
بالاترین درجه سیر و بالاترین درجات معنوی انسان، همان اخلاص در محبت است. این اخلاص در محبت اثر محبت اولیاء خداست. نمیشود انسان خدای متعال را دوست بدارد و به مقام خلقت برسد و اولیاء خدا را دوست داشته باشد اما طریق محبت خدای متعال هم محبت اهل بیت -علیهم السلام- است، اگر کسی به اخلاص در محبت برسد، باید به اخلاص در محبت اهل بیت -علیهم السلام- برسد و اخلاص در ایمان این محبت، قابل بدست آوردن نیست.(رفیعی،1395)
پیامبر -صلی الله علیه و آله و سلم- میفرماید:
«لا یومن احدکم حتی اکون احب الیه من نفسه و اهلیس احب الیه من اهله و عترتی احب الیه من عترته و ذریتی احب الیه من ذریته.»(متقی الهندی،ص93)؛ هیچ یک از شما ایمان ندارد مگر آن گاه که مرا از خودش بیشتر دوست داشته باشد و نیز خانواده مرا از خانواده خودش و خاندان مرا از خاندان خودش و نسل مرا از نسل خودش.»
در واقع این معنایش همین است، بندهای به مقام ایمان نمیرسد، الا اینکه خدا در نزد او محبوبترین حقایق باشد و از همه بیشتر خدا را دوست بدارد. اثر این محبت، محبت رسول خدا -صلی الله علیه وآله وسلم- و اهل بیت -علیهم السلام- ایشان است.
1-5- فزونی حسنه
یکی از اعمالی که پوشاننده گناهان است و موجب زیاد شدن حسنات میشود محبت اهل بیت -علیهم السلام- است. زیرا محبت به اهل بیت -علیهم السلام- نورانیتی در انسان پدید میآورد که تمام گناهان انسان را پاک میکند و موجب فزونی هرچه بیشتر حسنات او میشود.
در ابتدا معنی حسنه را با توجه به روایات تفسیری در توضیح دو آیه از قران کریم بیان میشود:
آیه اول: مَن جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ خَيرً مِّنهْا وَ هُم مِّن فَزَعٍ يَوْمَئذٍ ءَامِنُون (نمل، 89)
هرکس نیکی (حسنه )به میان آورد، پاداشی بهتر ازآن خواهد داشت وآنان از هراس آن روز ایمناند.
در این که منظور از حسنه چیست مفسرین تعبیرات گوناگونی دارند که بعضی آن را اشاره به ولایت امیر المؤمنین علی -علیه السلام-، ائمه معصومین -علیهم السلام- و محبت ایشان میدانند.(عروسی حویزی، 1412، ج4، ص104)
بنابراین یکی از معنای حسنه طبق این دسته از روایات محبت اهل بیت -علیهم السلام- است.
آیه دوم: « ذَالِكَ الَّذِى يُبَشِّرُ اللَّهُ عِبَادَهُ الَّذِينَ ءَامَنُواْ وَ عَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ قُل لَّا أَسَلُكمُ عَلَيْهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّةَ فىِ الْقُرْبىَ وَ مَن يَقْترَفْ حَسَنَةً نَّزِدْ لَهُ فِيهَا حُسْنًا إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ شَكُور(شوری، 23)؛ این همان –پاداشی- است که خداوند بندگان خود را که ایمان آورده و کارهای شایسته کردهاند بدان مژده داده است. بگو به ازای آن -رسالت- پاداشی از شما خواستار نیستم مگر دوستی درباره خویشاوندان و هر نیکی به جای آورد برای او در ثواب آن خواهیم افزود. قطعا خدا آمرزنده و قدر شناس است.
در بعضی تفاسیر آمده که منظور اقتراف حسنه در آیه شریفه: هرکس حسنهای را کسب کند ما بر حسن آن میافزاییم، محبت آل محمد -صلی الله علیه و اله وسلم- است.(طبرسی، 1408، ج9، ص44)
با توجه به این دو آیه شریفه، حسنه محبت اهل بیت-علیهم السلام- است و برای محبت اهل بیت -علیهم السلام- فزونی حسنه نیز به عنوان پاداش دیگر مطرح است. آیه اول اشاره دارد که هرکس حسنه بیاورد، از آن خیری به او میرسد، پس برای او بهتر از آنچه که آورده میباشد و در آیه دوم میفرماید: هرکس حسنهای کسب کند در نزد ما افزون میگردد.
بنابرین نتیجه گرفته میشود خود محبت و مودت اهل بیت -علیهم السلام- موجب برکات است.
1-6- بغض نسبت به دنیا
یکی از آثار محبت اهل بیت -علیهم السلام- عدم دلبستگی و دلدادگی به زخارف و زیورهای دنیاست که این دلبستگی گاهی انسان را به کفر و الحاد نیز میکشاند و از خداوند و اولیای او جدا میسازد. حبّ امام با حبّ دنیا جمع نمیشود. اگر کسی به حبّ امام رسید، ثمره آن بغض نسبت به دنیاست. البته این مطلب واضح است که مقصود از دنیا عالم طبیعت نیست بلکه همانگونه که در روایات توضیح داده شده است، مقصود از دنیا محیط ولایت ائمه جور است چرا که انسان یا در دنیاست که محیط ولایت ائمه جور است و یا در آخرت که محیط ولایت اهل بیت میباشد و محبین در آن قرار دارند.
اکثر صفاتی که برای دنیا در قرآن ذکر شده مربوط به عالم طبیعت نیست و منظور محیط ولایت ائمه جور است. البته منظور این نیست که دنیا در تمام قرآن و روایات غیر از عالم طبیعت است بلکه منظور اکثر موارد آن میباشد که منظور از دنیا در آن ولایت ائمه جور است.
ذیل آیه «بَلْ تُؤْثِرُونَ الْحَیاةَ الدُّنْیا* وَ الْآخِرَةُ خَیْرٌ وَ أَبْقى»(اعلی/16-17)؛ ولی شما منکران لجوج به سوی راه رستگاری نمیروید بلکه زندگی دنیا را بر آن ترجیح میدهید. در حالی که آخرت بهتر و پایدارتر است.
روایت شده است که آخرت محیط ولایت ما و دنیا محیط ولایت ائمه جور و دشمنان ماست .(کلینی، 1389، ج1، ص418)
ایثار دنیا یعنی برگزیدن محیط ولایت دشمنان اهل بیت-علیهم السلام-. اینکه انسان در دنیا میخورد و میآشامد اهل دنیا بودن و مخالفت با بندگی خدا نیست و اگر این موارد مخالف با بندگی خدا بود خداوند آن را نمیآفرید بلکه این موارد ابزار بندگی خداوند هستند. مهم این است که این خورد و خوراک در کجاست؟ آیا در محیط ولایت امام است که آخرت میباشد یا در محیط ولایت ائمه جور است که دنیاست. ما با فقر و نیازهایمان به خدا نزدیک میشویم.
تفاوت اهل دنیا و آخرت در این است که اهل آخرت نیازها و فقرهای خود را میشناسند و آن را به خدای متعال ارجاع میدهند و از دست او میگیرند و او را حمد میکنند اما اهل آخرت چنین نیستند بلکه از اسباب میگیرند. اهل آخرت هنگامی که گرسنه میشوند این گرسنگی را علامت عجز بالله میدانند و از طریق این عجز متوجه خداوند متعال میشوند و از او طلب میکند.
هنگامی هم که خداوند آن ها را اداره کرد خدا را حمد میکنند. پس محبین بین اظهار عجز و حمد حرکت میکنند. اگر کسی وارد وادی توحید و ولایت الله دائما نسبت به خدای متعال اظهار عجز میکند و همیشه هم او را حمد میکند و به او احساس فقر دارد که اگر کسی در دنیا اینگونه زندگی کند وسط بهشت است.
کسی که در دنیا و عالم طبیعت به حضرت حق میرسد در بهشت است اما اگر کسی در دنیا و عالم طبیعت در محیط ولایت ائمه جور زندگی کرد اهل دنیا میشود و در نتیجه خودش را فقیر و ذلیل اسباب میبیند و نیازهایش را هم از دست اسباب میگیرد. چنین کسی خود را فقیر غیر خدای متعال میبیند و غیر خدا را حمد میکند. تفاوت محیط ولایت معصوم و غیر معصوم این است کسی که در محیط ولایت معصوم قرار گرفت موحد میشود و در عین حالی که در عالم طبیعت است وارد وادی ولایت میشود.( میرباقری، 94 ).
پس همان طور که گفته شد، یکی از آثار مهم دنیوی که محبت اهل بیت -علیهم السلام- در پی دارد. بغض نسبت به دنیاست که این اثر دنیوی در نهایت موجب سعادت ابدی انسان در آخرت میشود.
2- آثار اخروی
2-1- آمرزش گناهان
یکی از آثار محبت اهل بیت -علیهم السلام- مغفرت و آمرزش گناهان است. که در حقیقت اثر عملی محبت به خداوند و اهل بیت -علیهم السلام- به محبوبین خود است. چرا که محبت اقتضای قرب بین محب و محبوب را دارد و تنها مانع و حجاب تقرب بنده به خداوند و اهل بیت -علیهم السلام- همانا گناهان اوست.
رسول خدا -صلی الله علیه وآله و سلم- میفرماید:
«حبنا اهل البیت یکفر الذنوب و یضاعف الحسنات.(مجلسی، 1403، ج68، ص100،ح5)؛دوست داشتن ما اهل بیت گناهان را پاک میکند و حسنات را دو چندان میسازد.»
ناگفته نماند که منظور از این روایت و امثال آن این نیست که انسان هرچه میخواهد، گناه و معصیت و نافرمانی خدا کند به امید این که چون محبت و دوستی اهل بیت -علیهم السلام- را دارد، مشکلی نخواهد داشت و گناهانش آمرزیده بلکه به حسنات تبدیل میشود، زیرا روایات فراوانی نیز وجود دارد که بیان میکند گناه با دوستی اهل بیت -علیهم السلام- سازگار نیست و حتی بعضی از گناهان به گونهای است که حتی ایمان را از انسان گرفته و او را از صف مؤمنین خارج میسازد. آری اگر شخصی که محبت به اهل بیت -علیهم السلام- دارد، مواظب و مراقب اعمال خویش بوده و خود را گرفتار گناهان فراوان و بزرگ نکند، خطاها، لغزشها و گناهانی که بر اثر غفلت از او سر زده است به برکت دوستی و محبت اهل بیت -علیهم السلام- مورد آمرزش قرار میگیرد. (صمدی یزدی،1340، ص201)
در جایی دیگر امام صادق -علیهم السلام- فرمودند:
«ان حبنا اهل البیت لیحط الذنوب عن العباد کما تحط الریح الشدیده الورق عن الشجر.(مجلسی، 1403، ص77، ج27، ح9)؛ دوست داشتن ما اهل بیت، گناهان بندگان را میریزد، همان گونه که باد شدید برگهای درختان را میریزد.»
با در نظر گرفتن مواردی که ذکر شد میتوان با محبت اهل بیت -علیهم السلام- و تمسک به ایشان از در آمرزش گناهان وارد شد و مورد مغفرت و بخشش پروردگار قرار گرفت پس در نتیجه آمرزش گناهان یکی از آثار اخروی محبت به اهل بیت -علیهم السلام- است.
2-2- بهرهمندی از شفاعت
یکی دیگر از آثار و برکات اخروی محبت اهل بیت -علیهم السلام- که در نزد ما شیعیان اهمیت وجایگاهی خاص دارد شفاعت در آخرت است. شفاعت از ماده شفع به معنای ضمیمه کردن چیزی به همانند اوست و از اینجا روشن میشود که باید نوعی مشابهت و همانندی در میان آن دو بوده باشد، هرچند تفاوتهایی نیز در میان آنها دیده بشود. به همین دلیل مفهوم قرآنی شفاعت بدین معنی است که انسان گنهکار به خاطر پارهای از جنبههای مثبت (مانند ایمان یا انجام برخی از اعمال شایسته) شباهتی با اولیای الهی پیدا کند و آنها با عنایت و کمکهای خود او را به سوی کمال سوق دهند و از پیشگاه خدا تقاضای عفو کند و به تغییر دیگر حقیقت شفاعت، قرار گرفتن موجودی قویتر و برتر، در کنار موجودی ضعیفتر، یاری رساندن به او برای پیمودن مراتب کمال است.( تهرانی، 1346، ص12)
رسول خدا -صلی الله علیه وآله و سلم- میفرماید:
«شفاعتی لامتی من احب اهل بیتی و هم شیعتی(خطیب بغدادی، 2011، ،ج2، ص146)؛ شفاعت من از امتم شامل کسانی می شود که اهل بیت -علیهم السلام- مرا دوست داشته باشند و آنان شیعیان من هستند.»
شکی نیست که شفاعت اولیای الهی از گناهکاران یکی از تعالیم اسلامی و عقاید مذهب شیعه است. قرآن کریم در بیش از دهها آیه موضوع شفاعت را مطرح کرده و در این آیات، کسانی که حق شفاعت دارند، محدوده شفاعت و نیز آنان را که مستحق شفاعت هستند معرفی کرده و مورد بحث و بررسی قرار داده است. در روایاتی که از پیامبر اکرم -صلی الله علیه و آله وسلم- و اهل بیت -علیهم السلام- نیز نقل شده بر موضوع شفاعت تأکید فراوان شده و انبیای الهی، قرآن کریم، اهل بیت -علیهم السلام-، ملائکه و مؤمنان را جزء کسانی دانسته که در قیامت حق شفاعت دارند و از گناهکاران در پیشگاه الهی شفاعت مینمایند.
از کسانی که بیشترین حق را پس از پیامبر اکرم -صلی الله علیه و آله وسلم- در مورد شفاعت گنهکاران دارند، اهل بیت -علیهم السلام- هستند، آنان حجتهای الهی در دنیا و آخرت از جایگاه رفیع و منزلت والایی در پیشگاه خداوند برخوردارند، این وجودهای مقدس و پاک آنقدر در نزد خداوند قرب و منزلت دارند که خداوند به برکت آنها تمام هستی و آنچه را در آن هست، خلق کرده و به آنان روزی میدهند، اگر این حجتهای الهی نبودند عالمی نبود و خداوند به دیگر موجودات توجهی نمیکرد.(صادقی فدکی، 1393، ص14)
در جایی دیگر رسول خدا -صلی الله علیه وآله و سلم- فرمودهاند:
«الزموا مودتنا اهل البیت فانه من لقی الله یوم القیامه و هو یودنا، دخل الجنه بشفاعتنا.(مجلسی، ج27، 1403، ص101، ح63)؛ همواره دوست دار ما اهل بیت-علیهم السلام- باشید، زیرا هرکس در روز قیامت خدای تعالی را در حالی که ما را دوست داشته باشد دیدار کند، با شفاعت ما به بهشت میرود.»
با توجه به مطالبی که بیان شد، روشن گردید که تنها ادعای محبت اهل بیت -علیهم السلام- برای شیعه بودن کافی نیست و باعث نمیشود انسان در ردیف پیروان این خاندان قرار گیرد و از فضایل بیشمار و پاداشهای عظیمی که برای پیروان اهل بیت -علیهم السلام- بیان گردیده برخوردار شود. بلکه علاوه بر داشتن ولایت و محبت، پیروی عملی از این خاندان نیز شرط است. زیرا معنای شیعه عبارت است از پیرو، یار و رهرو و اهل بیت -علیهم السلام- بودن و معنای پیروی از این خاندان، این است که انسان همان راهی را برود که آن بزرگواران رفتهاند و همان اعمالی را انجام دهند که آن بزرگواران انجام دادهاند. اما اگر کسی ادعا میکند که من پیرو این خاندانم و آنان را دوست دارم، اما اعمالی که اهل بیت -علیهم السلام- انجام میدهند را انجام نمیدهند و یا برخلاف راه آنها حرکت میکند. چنین شخصی را نمیتوان شیعه واقعی آنان دانست.(صادقی فدکی ،1393، ص16)
بنابر روایاتی که ذکر شده نتیجه گرفته میشود که محبت اهل بیت -علیهم السلام- و قبول ولایت ایشان، شفاعت اهل بیت -علیهم السلام- را به دنبال دارد که یکی از مهمترین و حساسترین آثار اخروی به حساب میآید.
شفاعت اهل بیت -علیهم السلام- علاوه بر آثار اخروی اثر دنیوی چون شفاعت برای شفای بیمار و … را دارد ولی چون آثار اخروی آن مهمتر و با ارزشتر است آن را جزء آثار اخروی شمرده شده است.
3-2- حشر با اهل بیت -علیهم السلام-
انسان هر کسی را دوست داشته باشد با همان شخص محشور میشود ولی باید توجه داشت که دوستی و محبت زمانی اثر کامل خود را خواهد گذاشت که به تبعیت از دین پیامبر و اهل بیت -علیهم السلام- بیانجامد. وقتی این تبعیت کامل شود فرد به عنوان عنصری از مجموعه اهل بیت -علیهم السلام- قرار میگیرد. روایات زیادی از اهل بیت -علیهم السلام- تحت عنوان محشور شدن با اهل بیت -علیهم السلام- وجود دارد که به عنوان یکی از آثار محبت به اهل بیت -علیهم السلام- شمرده شده است.
رسول خدا -صلی الله علیه و آله وسلم- میفرماید:
«یرد علی الحوض اهل بیتی من احبهم من امتی کما تین -یعنی السبابتین-.(اصفهانی، ص76)؛ اهل بیت من و کسانی از امت من که آنان را دوست دارند مانند این دو -یعنی دو انگشت اشاره که پهلوی هم قرار گرفته باشند- در کنار حوض کوثر بر من وارد میشوند.»
روایت ذکر شده این نکته را میرساند که در روز قیامت آدمی با امام و ولی خود که در دنیا به او اقتدا کرده، اورا محبوب و ولی خود قرار داده محشور میشود. پس محبی که محبت اهل بیت -علیهم السلام- را در وجودش تثبیت نموده و به ولایتپذیری از امام خود رسیده در روز رستاخیز پاداش این عمل خود، حشر با محبوب را میبینند.
در جایی دیگر از امام صادق -علیه السلام- روایت شده که حضرت رسول -صلی الله علیه و آله و سلم- به امیر المؤمنین -علیه السلام- فرمودند:
«یا عَلِیُّ تَخْرُجُ أَنْتَ وَ شِیعَتُکَ مِنْ قُبُورِکُمْ وَ وُجُوهُکُمْ کَالْقَمَرِ لَیْلَةَ الْبَدْرِ وَ قَدْ فُرِّجَتْ عَنْکُمُ الشَّدَائِدُ وَ ذَهَبَتْ عَنْکُمُ الْأَحْزَانُ تَسْتَظِلُّونَ تَحْتَ الْعَرْشِ تَخَافُ النَّاسُ وَ لَا تَخَافُونَ وَ تَحْزَنُ النَّاسُ وَ لَا تَحْزَنُونَ وَ تُوضَعُ لَکُمْ مَائِدَةٌ وَ النَّاسُ فِی الْمُحَاسَبَة(مجلسی، 1403، ج68، ص27)؛ ای علی! تو و شیعیانت از قبر بیرون میآئید در حالی که چهرههایتان مانند ماه شب چهارده میدرخشد، و سختیها از شما برداشته شده و ناراحتیهایتان از بین رفته و در زیر سایه عرش الهی آسوده خاطرید. مردم میترسند و شما هراسی ندارید، مردم همه اندوهناکاند و شما اندوهی ندارید، در حالی که از مردم حسابرسی میشود برای شما خوان کریمانه حضرت حق را میگسترانند.» (بصائر الدرجات ،محمد بن الصفار ،ص104)
رستاخیز آن روزی است که انسان سر از خاک مرده برمیدارد و دوباره حیات مییابد و در پیشگاه عدل الهی حاضر میشود تا به آنچه کاشته رسیدگی گردد و محصول یک عمر تلاش خود را آنجا ببیند. پس همان طور که گفته شد بهتر آن است که انسان بذر محبت اهل بیت را در دل خود کاشته و در روز قیامت به همراه اهل بیت -علیهم السلام- در پیشگاه عدل الهی حاضر شود. بر اساس روایات بیان شده یکی دیگر از آثار اخروی محبت اهل بیت -علیهم السلام- است.
4-2- دادرسی در سختترین لحظات
دوستی و محبت انسان را به سوی محبوب و معشوق سوق میدهد و باعث میشود که عاشق به صورت معشوق و محبوب درآید. اگر دوستی و محبت از نوع عالی آن یعنی عشق به خدا، پیامبر و ائمه اطهار -علیهم السلام- باشد مقدس و پاک است و انسان را از خود پرستی بیرون میبرد و به سوی خدا و پیامبر -صلی الله علیه و آله وسلم- سوق میدهد و به جایی میرساند که انسان دوستدار و عاشق، غیر از دوستی آنها چیز دیگری نمیبیند و محبت به اهل بیت -علیهم السلام- آثار متتعددی دارد که یکی از آنها دادرسی در سختترین لحظات است.( پرسمان بدون مرز، ص9)
حضرت علی -علیه السلام- در حدیث به حارث فرمود:
«لینفعک حبنا عند ثلاث: عند نزول ملک الموت وعند مسالتک فی قبرک و عند موقفک بین یدی الله.( مجلسی، 1403، ج27، ص164،ح19)؛ ای حارث !دوستی و محبت ما اهل بیت در سه جای مهم و سرنوشتساز برای تو سود خواهد داشت: هنگام نازل شدن فرشته مرگ و موقعی که در قبر مورد سؤال و بازخواست قرار میگیری و زمانی که در روز قیامت در مقابل پروردگار ایستاده باشی.» (دیلمی،1414، ص461)
پس بر اساس روایت بیان شده یکی از آثار محبت اخروی محبت به اهل بیت -علیهم السلام- که برای انسانها خیلی مهم و سرنوشتساز است دادرسی در سختترین لحظات است.
2-5- اتحاد روح مؤمن محب با ارواح اهل بیت -علیهم السلام-
انسانهای مؤمن هر چه بیشتر خویش را از ناپاکیها و گناهان دور نگه دارند و زنگارهای غفلتزا را از آینه دل خویش بزدایند و در راه مستقیم هدایت گام بردارند، هم محبت آنها به اهل بیت بیشتر میشود و هم آثار این محبت فزونتر میگردد. چون محبت انسان نسبت به محبوب در گام نخستین انسان را به سوی مشابهت و هم شکلی با محبوب سوق میدهد و انسان سعی میکند، گفتار و کردارش مشابه و هم سنخ با گفتار و کردار
محبوبش باشد. افزایش مشابهت و هم شکلی ارواح مؤمنان با اهل بیت کم کم آنها را به سوی انجذاب و اتحاد با ارواح اهل بیت، سوق میدهد. این انجذاب و اتحاد باعث میشود که مؤمنان از آثار و برکات ارواح مطهر آنها بهرهمند شوند.(خادمی، 1383، شماره 5)
اگر این معنا را در قالب تمثیلی بیان شود، میتوان گفت: «ارواح مؤمنان مثل نور ضعیفی است که درجه و شدت روشنایی آن خیلی کم و از تیرگیهای زیادی برخوردار است. در حالی که ارواح اهل بیت مثل نور واحدی، بسیار روشن و کامل است و هیچ گونه ضعف و تیرگی در آن نیست. حال هرچه قدر این نور ضعیف به نور کامل نزدیکتر شود و آن وحدت بیشتر یابد و در آن مستغرق باشد، به هر اندازه که غلبه و احاطه نور کامل به آن بیشتر باشد، نور ضعیف از روشنی نور کامل بیشتر برخوردار خواهد شد.»( شجاعی، 1379، ج2، ص117و 118)
تذکر این نکته ضروری است که در صورتی ارواح انسانها نسبت به ارواح اهل بیت اتحاد پیدا میکنند که میان محب و محبوب تناسبی وجود داشته باشد. زیرا غرض از محبت صفت خاصی در محبوب است که با مثل خودش در محب مطابقت دارد و محب را بر آن محبت وا میدارد. محبت میان دو شخص، یا به خاطر احسانی است که از محبوب به محب باز میگردد، یا به خاطر کمالات ذاتی محبوب است.(خادمی ، 1383، شماره 5)
پیامبر گرامی اسلام –صلی الله علیه آله و سلم- در مورد محبت امور همجنس و همنوع چنین فرموده است:
«جانها سپاهیان گوناگونی هستند. آنها که همدیگر را بشناسند، با یکدیگر الفت میگیرند و آنها که همدیگر را نشناسند، از یکدیگر جدا میشوند.»(الانصاری(ابن دباغ)، بیتا، ص 68).
بر همین اساس، هر قدر که انسان مؤمنتر شود و به فضایل و کمالات اخلاقی بیشتر متصف شود، روح او با ارواح اهل بیت سنخیت بیشتری مییابد و با آن ارواح مقدسه اتحاد پیدا میکند و در ظل وجود پرفروغ آنها، از کمالات بیشتری بهرهمند میشود.
6-2- دوری از عذاب و حزن قیامت
آخرت بستری برای ایمان و توبه و استغفار و عمل نیست چرا که در آخرت دست عمل بسته است و تنها باید پاسخگوی اعمال باشد و در جایگاه حسابرسی اعمال قرار گیرد ولی در دنیا میتواند اعمالی چون محبت و مودت به اهل بیت -علیهم السلام- خود را از عذاب و حزن قیامت حفظ کند.
در آیات قرآن کریم و روایات محبت و مودت اهل بیت -علیهم السلام- به عنوان رفع عذاب و حزن قیامت معرفی شدهاند که انسان با استفاده از این عوامل میتواند خود را در دژی قرار دهد که مانع از عذاب و حزن قیامت است.
پیامبر -صلی الله علیه و آله و سلم- فرمودند:
«هر کس مرا اطاعت کند و تسلیم علی بن ابی طالب -علیه السلام- شود و ولایتش را بپذیرد. اصحاب الجنه است و هرکس که ولایت او را نپذیرد و عهد شکنی کند و اورا بکشد اصحاب النار است.»(عروسی حویزی، ج5، ص292)
چنین نتیجه گرفته شده است که محبت اهل بیت و اقتدا کننده به ایشان از عذاب روز قیامت و آتش دوزخ در امان است و جایگاه ابدیاش بهشت برین است.
2-7- قبولی کار های نیک
محبت و عشق ورزی به اهل بیت -علیهم السلام- نشانه ایمان و مایه قبولی عمل است که این قبولی یکی از آثار اخروی محبت به اهل بیت -علیهم السلام- است. اگر انسان تمام کارهای خیر و اعمال نیک را انجام داده، واجبات الهی را به جای آورد اما از اهل بیت و ولایت و محبت به آنان دور باشد، هیچ یک از اعمال و نیکیهای او ثمرهای نخواهد داشت.
امیر المؤمنان -علیه السلام- فرمود:
«هرکس ما اهل بیت -علیهم السلام- را دوست داشته باشد ایمان او مفید بوده و اعمالش مورد پذیرش قرار خواهد گرفت اما اگر کسی محبت ما اهل بیت -علیهم السلام- را در دل نداشته باشد از ایمان خویش بیبهره بوده و کارهای نیک و اعمال دینی او مقبول نخواهد بود گرچه روزها، روزه گرفته و شبها به عبادت بپردازد.»( الصفار، 1404، ص346)
همان طور که گفته شده اگر بندهای هزاران سال خدا را عبادت کند ولی ولایت اهل بیت -علیهم السلام- را نپذیرد و به آنان محبت نداشته باشد خداوند اعمال اورا نخواهد پذیرفت. پس محبت اهل بیت -علیهم السلام- آثار متعددی دارد که از جمله آنها قبولی کارهای نیک است.
نتیجهگیری
از تحقیق درباره آثار محبت به اهل بیت -علیهم السلام- از منظر قرآن کریم و روایات نتیجه ذیل حاصل شد:
محبت به اهل بیت -علیهم السلام- عنوان یک فضیلت اخلاقی است.
محب به اهل بیت -علیهم السلام- دارای آثاری میباشد که در شخص محب جلوه میکند. که آثار دنیوی آن عبارتند از: آرامش دل، اکمال دین، کشتی نجات از گمراهی، اخلاص در محبت ، فزونی حسنه و بغض نسبت به دنیا.
و آثار اخروی آن عبارتند از: آمرزش گناهان، بهرهمندی از شفاعت، حشر با اهل بیت-علیهم السلام-، دادرسی در سختترین لحظات، اتحاد روح مؤمن محب با ارواح اهل بیت-علیهم السلام-، دوری از عذاب و حزن قیامت و قبولی کارهای نیک.ن آن عباذرتند ئددددآن مننننننننننننننننننننننننننننننممممممممممممممممممممممممممممم.م..تنتانانتانترراااننتتتتتتتتاا
فهرست منابع
* قرآن
منابع فارسی
1- انصاری، عبدالرحمن بن محمد(بیتا). عشق اصطرلاب خداست. بیجا.
2- رجالی تهرانی، علیرضا(1346). آثار و برکات امام حسین –علیه السلام-(بیچا). انتشارات قم نبوغ.
3- صمدی یزدی، علی اکبر(1340). آثار گناه در زندگی و راه جبران(بیچا). قم، مسجد مقدس جمکران.
منابع عربی
1- اصفهانی، ابوفرج(1405). مقاتل الطالبین. قم، منشورات الشریف الرضی.
2- خطیب بغدادی، ابوبکر(2011). تاریخ بغداد. بیروت، دارالکتب العلمیه.
3- دیلمی، محمد بن ابی حسن(1414). اعلام الدین، قم، مؤسسه آل البیت.
4- ــــــــــــــــــــــــ(1398). ارشاد القلوب. بیروت، مؤسسه الاعلمی.
5- سیوطی، جلال الدین عبدالرحمان بن ابی بکر(1414). الدرالمنثور. بیروت، دارالفکر.
6- شوشتری، قاضی نورالله(1409). احقاق الحق. قم. کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی.
7- الصفار، محمدبن حسن(1404). بصائر الدرجات. قم، مکتبه آیت الله المرعشی.
8- طبرسی، فضل بن حسن(1408). مجمع البیان. بیروت، دارالمعرفه.
9- عروسی حویزی، عبد علی بن جمعه(1412). تفسیر نورالثقلین. قم، مؤسسه اسماعیلیان.
10- قمی، محمد بن جعفر احمد بن علی(1413). جامع الاحادیث، مشهد، مؤسسه الطبع و النشر التابعت للحضره الرضویه المقدسیه.
11- مجلسی، محمدباقر (1403). بحارالانوار(بیچا). بیروت، مؤسسه الوفا.
12- محمدی ری شهری، محمد(1390). اهل بیت –علیهم السلام- در قرآن و حدیث(چاپ ششم). قم، سازمان چاپ و نشر دارالحدیث.
13- الهندی، متقی(1397). کنزالعمال. بیروت، مکتبه التراث الاسلامیه.
مقالات
1- خادمی، عین الله(1383)، محبت به اهل بیت و پیامبر از دیدگاه قرآن و روایات. شماره5.
2- شجاعی، محمد(1379). مقالات طریق عملی تزکیه(چاپ سوم). سروش.
3- صادقی فدکی، جعفر(1393). شیعه و شفاعت اهل بیت –علیهم السلام-.
سخنرانی
1- رفیعی، ناصر(1395). آثار محبت اهل بیت –علیهم السلام-.
نظر از:

کاربردی و عالی

بسیار عالی
فرم در حال بارگذاری ...
آخرین نظرات