آثار حسد در زندگی فردی
چکیده
حسد یعنی حسادت کردن که یک رذیله اخلاقی می باشد وفرد حسود مرتکب خیانات و گناهانی می شود که اعمال نیک و ایمانش را از بین می برد و در نهایت ایمان خود را به کفر منتهی می کند. پژوهش حاضر در صدد شناخت حسد به روش توصیفی – تحلیلی می باشد و در راستای این امر به بررسی آثار سوء حسد بر آرامش روحی وروانی و اثر سوء آن بر موفقیت های اجتماعی و ایمان فرد می پردازد .
یافته های پژوهش نشان می دهد فرد حسود به دلیل اینکه به دنبال نابودی محسود می باشد، آرامش روحی و رونی خود را به نابودی می کشاند و از هدف اصلی ، همان رسیدن به کمال انسانی باز می ماند، حسادت ورزیدن نه تنها روی زندگی فردی ، بلکه باعث زوال و نابودی اهداف اجتماعی می باشد و حتی به تبع آن کل جامعه را به سوی این زوال سوق می دهد .
کلمات کلیدی: حسد، حسود، آثار سوء حسد، زندگی فردی، آرامش.
کلیات تحقیق
مقدمه
یکی از بیماری های اخلاقی که سلامت جسمی و روحی فرد را به خطر انداخته و موجب اختلال و برهم ریختگی امور عادی زندگی می شود، حسد است. این رذیله اخلاقی بحران روحی است که بیش از همه، خود حسود را آزار می دهد و تا حد عذاب و اضطراب دائم و همیشگی پیشرفت می کند. حسادت لایه های پنهانی فراوانی دارد که گاه خود حسود نیز از آن غافل است. این خوی ناپسند، در قالب های مختلفی بروز می کند، در گفتار، کردار، رفتار، انفعالات روحی و بالأخره در اشکالی که تشخیص آن مشکل است. طبع و نفس هر کسی با دیدن وضعیت و موقعیت برتر در دیگران به ویژه افراد هم سطح وهم تراز ، احساس حسادت می کند . آنچه ناپسنداست حکومت این صفت بر دل و بروز در عمل است، که فضای روح آدمی را تیره، فضای زندگی او را ظلمانی و نیز محیط جامعه را مملوء از نا امنی می کند. دانشمندان اسلامی ، حسادت را برای آدمی بسیار مضر می دانند و از آن نهی کرده اند، چرا که به روح و روان انسان ضربات جبران ناپذیری را وارد کرده وتاثیرات منفی در رفتار وکردار آدمی می گذارد. این صفت زشت و ناپسند ممکن است سال ها و شاید تا آخر عمر ، انسان را با مشکلات و خطرات روحی و روانی همراهی کند و به سادگی از وجود او خارج نشود تا جایی که موجب انحراف دیگران نیز می گردد.
پژوهشگر در این پژوهش به دنبال بررسی آثار حسد در زندگی فردی و اثرات سوء آن بر آرامش روحی و روانی، موفقیت های اجتماعی و ایمان فرد را مورد بحث وبررسی قرار می دهد.
حسد یکی از رذایل اخلاقی است که سلامت جسمی و روحی فرد را به خطر می اندازد و موجب برهم ریختگی امور عادی زندگی می شود، این خوی ناپسند یک احساس باطنی است که در اثر یک سری عقاید نادرست پدید می آید، هم برای فرد زیان دارد و هم برای اجتماع؛ زیرا از یک سو به صاحبان حسد زیان می رساند و از سویی دیگر کسی را که مورد حسادت قرار گرفته است را در خطر نیستی و نابودی قرار می دهد، این در تمام طبقات اجتماع موجود می باشد، اختصاص به دسته ای مخصوص ندارد، در هر جامعه ای نفوذ کند نمی گذارد آن جامعه مسیر خود را در راه ترقی ادامه دهد، سیر تکاملی جمعیت را از مسیر اصلی خود منحرف می کند و جایگزین خیرخواهی و پاکدامنی می شود. از این رو پژوهش پیش رو در صدد تبیین و شناخت آثار حسد در زندگی فردی می باشد، در راستای تبیین این مسئله به آثار سوء حسد بر آرامش روحی و روانی فرد و همچنین عملکرد آن بر موفقیت های اجتماعی فرد و در پایان به اثر سوء حسد بر ایمان فرد می پردازد.
آثار حسد در زندگی فردی به خودی خود در فرهنگ، عقاید و اجتماع از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است و آیات و روایاتی که در این رابطه وجود دارد حاکی از اهمیت آن در اجتماع وهم در خود فرد می باشد و اگر نسبت به این مسئله غافل و بی توجه باشیم، عوارض چشم گیری را برای فرد و جامعه به دنبال خواهد داشت، از جمله این که دین و ایمان انسان را از بین می برد و جسم اش را به خطر می اندازد و دنیا و آخرت وی را تباه می سازد.بنابراین معرفت و شناخت نسبت به آثار سوء حسد در زندگی فردی و اینکه به عنوان یکی از عوامل اصلی در از بین بردن روح و روان آدمی تأثیر بسزایی دارد، به صورت کتابخانه ای وتوصیفی –تحلیلی تحقیق به عمل می آید .
سوال اصلی که این پژوهش در صدد پاسخگویی به آن هستیم این است که آثار حسد در زندگی فردی چیست ؟ و سوالات فرعی عبارتند از: اثر سوء حسد بر آرامش روحی و روانی فرد چیست ؟ اثر سوء حسد بر موفقیت های اجتماعی فرد چیست ؟ اثر سوء حسد بر ایمان فرد چیست ؟
مطالب بسیاری در رابطه با حسد در منابع و متون دینی مثل : بحارالانوار نوشته ی محمدباقر مجلسی، اصول کافی نوشته ی محمدبن یعقوب کلینی و … وجود دارد که در این کتب به صورت روایتی و پراکنده به این موضوع پرداخته اند، و همچنین کتب جامع السعادت نوشته ی علامه مهدی نراقی ، معراج السعاده نوشته ی ملا احمد نراقی و … به طور مختصر به این موضوع اشاره شده است، و امروزه کتبی که در پیرامون موضوعات اخلاقی نگاشته شده است، چون قلب سلیم نوشته ی شهید دستغیب ، گفتار رفیع نوشته ی دکتر ناصر رفیعی، درسنامه ی اخلاق نوشته ی جواد محدثی و … به صورت جزئی و مختصر به این موضوع پرداخته اند. همچنین کتابی مجزا در ارتباط با حسد نوشته آیت ا… سیدرضا صدر نیز وجود دارد که به صورت پراکنده به این موضوع پرداخته ، ولی کتابی مجزا به نام آثار حسد در زندگی فردی وجود ندارد، وهمچنین مقالات متعددی از قبیل آثار حسد در زندگی فردی نوشته ی صدیقه مقدس پور، ابوالقاسم ولی زاده، خانم خدابنده لو و … در این رابطه نوشته شده است که به صورت توصیفی و با رویکرد روانشناسی درباره ی این موضوع بحث کرده اند. بنابراین، پژوهش حاضر در نظر دارد به طور ویژه به صورت توصیفی – تحلیلی و با رویکرد اسلامی آثار سوء حسد بر آرامش روحی و روانی فرد ، عملکرد آن بر موفقیت های اجتماعی فرد و اثر سوء حسد بر ایمان فرد را مورد بحث و بررسی قرار دهد.
روش جمع آوری اطلاعات در پژوهش حاضر به صورت کتابخانه ای و با استفاده از اینترنت است، وهمچنین روش تحقیق این پژوهشگر به صورت توصیفی – تحلیلی می باشد.
فرم در حال بارگذاری ...
آخرین نظرات