روش شناسی تبلیغ (آثار –ضرورت ها-مانع ومحدودیت)
فاطمه تقی پور[*]
چکیده
ظهور تکنولوژی های نوین ارتباطی در عصر حاضر به همراه تحولاتی که در فضای مجازی به وجود آمده بسیاری ازکارکردهای خانواده هارا دچار اختلال کرده است. بسیاری از این تحولات ودگرگونیها از بیرون برخانواده ها تحمیل می شود از زمانی که اینترنت وارد فضای زندگی انسانها شده است .این مسئله علی رغم محاسن و مزایای آن نگرانیهایی رابزخانواده هاتحمیل نموده است .به دلیل ویژگی های خاص فضای مجازی ونوبودن این پدیده بسیاری ازوالدین فرصت امکان وتوان کافی برای شناخت دقیق این فضا وکاربردهای آن رابه دست نیاورده اند وعدم آشنایی مناسب آنها با این فضا ودر مقابل استفاده روزمره نوجوانان وجوانان باعث شده که فضای محرمانه وخصوصی در خانواده ها برای فرزندان ایجاد شود. دراین مقاله بهبررسی آثار وضرورت ها وموانع ومحدودیت هایی که فضای مجازی برخانواده هادارد خواهیم پرداخت.
کلید واژه ها:اینترنت،خانواده،فضای مجازی،روابط اجتماعی
مقدمه
فضای مجازی نسل جدیدی ازروابط اجتماعی هستندکه با اینکه عمر خیلی زیادی ندارند ،توانسته اند به خوبی در زندگی مردم جاباز کنند.مردم بسیاری در سنین مختلف وازگروههای اجتماعی متفاوت در فضای مجاز کنار هم آمده اند واز فضای بسیار دور در دنیای واقعی ،از این طریق باهم ارتباط برقرار می کنند.امروزه روشهای ارتباطی با دیگران از طریق اینترنت افزایش یافته است. پست الکترونیک ها،پیام های کوتاه،چت روم ها،وب پایگاهها وبازی ها،روش هایی برای گسترش وحفظ روابط اجتماعی شده اند.
امروزه خانواده ایرانی در سبد فرهنگی خود مواجه با شبکه های ماهواره ای ،فضای مجازی،رسانه های مدرن و…. است که هرکدام به نوبه خود بخشی ازفرایند تاثیر گذاری در خانواده ها را هدف گرفته اند .بعضی از شبکه های ماهواره ای که به طور تخصصی تمام مرکز خود را برمقوله خانواده نهاده است وپیام مشترک برنامه های این شبکه ها عبارتند از:ترویج خانواده های بی سامان ولجام گسیخته درمقابل ساختار عادی خانواده ،عادی سازی خیانت همسران به یکدیگر ،عاده جلوه دادن روابط جنسی دختر وپسر پیش از ازدواج و…..
درتمام تعاریف فضای مجازی ،این فضا محیط الکترونیکی یا محیط شبکه ای از کامپیوتر ها دانسته می شود که با استفاده از جلوه های سمعی وبصری سعی دارد تا اشیاء وواقعیت های سه بعدی جهان واقعی را مشابه سازی کند اما ادعا می شود که فاقد مادیت فیزیکی هستند . از خصوصیات بارز فضای مجازی بی مکانی وبی زمانی است.
فضای مجازی نخستین بار توسط ویلیام گیبسون نویسنده کانادایی رمان های علمی-تخیلی درسال 1982مورد استفاده قرارگرفته. فضای مجازی برای گیبسون در حقیقت فضای تخیلی است که ازاتصال چیزهایی پدید آمده است که تمامی انسانها ،ماشین ها ومنابع اطلاعاتی در جهان رابه هم متصل کرده اند. این معنا به صورت تقریبی مشابه معنایی است که ما امروزه از کاربرد لفظ فضای مجازی در نظر داریم.
فضای مجازی را می توان برای توصیف تمام انواع منابع اطلاعاتی موجود شده از طریق شبکه های رایا نه ای به کار برد،در حقیقت فضای مجازی نوع متفاوتی از واقعیت مجازی ودیجیتالی است که توسط شبکه های رایا نه ای هم پیوند تامین می شود که با اندکی مسامحه می توان آن را مترادف با شبکه جهانی اینترنت دانست.اندرسون واقعیت مجازی را واقعیت خلق شده توسط رایانه می داند واقعیتی که از آن رو مجازی یا مصنوعی است که در دنیای واقعی محیط مادی ،مکانی را اشغال نکرده ودر اذهان کاربران در نتیجه تعامل با واسط الکترونیکی وجود دارد. واقعیت مجازی واقعیتی است که وجود فیزیکی نداشته توسط نرم افزار تولید می شود.فضای سایبر یا مجازی ترکیبی از دو مفهوم مجزا است که در کنار هم مفهوم واحدی را خلق کرده اند، این واژه شامل واژه سلیبر وواژه فضا می باشد .
آثارفضای مجازی:
الف:تاثیر فضای درنارضایتی خانواده ها
یکی از بزرگترین مسائل اجتماعی که جوامع امروزی به آن مبتلا می باشند ضعف بنیاد خانواده است. از آنجایی که مشکلات خانواده ها به صورت نا هنجا ری های اجتماعی بروز می کند خانواده وسلامت آن از اهمیت فوق العاده ای برخوردار می باشند.
یکی از آسیب های اینترنت اعتیاد به آن است به طوری که ازمیان 47 میلیون استفاده از اینترنت درآمر یکا 2تا 5 میلیون دچار اعتیاد اینترنتی شده ه اندوبا معضلات زیادی گریبانگیر هستند
ب:تعارض ارزشها :
دیگر آثار اینترنت وفضای مجازی است. یکی از چالش های فراروی فرهنگ ها برخورد با این پدیده است چون اساسا ورود اینترنت همراه با ارزش های غربی،چالش های جدیدی در کشور های دیگر به وجود آورده است .در یک مطالعه تجربی نشان داده شد که استفاده جوانان از اینترنت موجب کاهش ارزشها ی خانواده ها شده است.
ج:انزوای اجتماعی:
امروزه اینترنت در زندگی اجتماعی ،جای دوستان ونزدیکان را گرفته ودر حقیقت جایگزین روابط دوستانه وفامیلی شده است افرادی که ساعت ها وقت خود را در سایت های اینترنتی می گذرانند بسیاری از ارش های اجتماعی رازیر پا می نهند چرا که فرد دیگر فعالیتهای اجتماعی خود را کنار گذاشته وبه فعالیتهای فردی رو آورده است .
نتیجه گیری
ارتباط ازطریق فضای مجازی در سال های اخیر جایگاه قابل توجهی در نسل جوان جامعه ما پیدا کرده است شبکه های اجتماعی در ابعاد مختلف زندگی فردی تاثیر گذاشته است.در حال حاضر اینترنت ابزاری مناسب برای توسعه افکار وواندیشه های بشری محسوب می شود به شرط آنکه در راه صحیح مورد استفاده قرار گیرد .
افراد باید برای ورود به فضای مجازی اطلاعات کافی در اختیار داشته باشندتادچار مشکلات اجتماعی نشوند.ارتباطات سالم در فضای مجازی ولزوم هوشیاری جوانان وخانواده ها نسبت به تهدیدات فضای سایبری دردرجه نخست در اولویت قرار دارد.لذا چنانچه خانواده ها نسبت به شیوه های جدید ارتباط فرزندان خود آگاهی وشناخت کافی ولازم راداشته باشند ازانجام بسیاری از جرایم وارتباطات پنهانی آنها جلوگیری به عمل می آید.
پیشنهادات:
با توجه به اینکه بیشتر استفاده کنندگان ازفضای مجازی نوجوانان وجوانان هستند فرهنگ سازی برای کاهش پیامدهای آن ضروری است.لذا اطلاع رسانی ،آموزش نحوه استفاده صحیح از این وری می تواند موثر واقع گردد.
تشویق به شرکت در فعالیتهای اجتماعی وتقویت اینگونه رفتارها توسط والدین
پخش آگهی های آموزنده از سوی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی دررادیو وتلویزیون در جهت افزایش آگاهی خانواده ها
هنجار سازی های مثبت وترویج فرهنگ استفاده از اینترنت وفضای مجازی
طراحی بازی های رایانه ای به گونه ای که در آنها انواع خطرات موجود در فضای مجازی وراهکارهایی جهت آشنایی ومقابله با آنها تعبیه شده است.
وضع قوانین سختگیرانه تر جهت برخورد با مجرمان جرایم اینترنتی واجرایی نمودن این قوانین
[*] کارشناس روانشناسی،دانش آموخته سطح3،رشته فقه واصول از مدرسه علمیه ریحانه النبی شیراز
فرم در حال بارگذاری ...
آخرین نظرات