واكاوي راه هاي نفوذ دشمن بعد از انقلاب اسلامي در كلام مقام معظم رهبري (مدظله العالي)
سميه سادات ميرناصري
چكيده
يكي از مهمترين راهبردهاي نظام سلطه در سال هاي پس از پيروزي انقلاب، استفاده از حربه «نفوذ» بوده است كه در زمان هايي برجستگي بيشتري داشته است. درجريان مذاكرات هسته اي در دولت يازدهم و به خصوص بعد از برجام، مقام معظم رهبري درباره ي خطر نفوذ دشمن هشدارهاي متعددي داده اند؛ نگراني از نفوذ دشمن در ساختارهاي داخلي، مساله اي درباره امروز و ديروز نيست بلكه قدمتي به درازاي تاريخ دارد، كه بر اين اساس به نظر مي رسد خطر نفوذ در حال حاضر از هر زمان ديگري بيشتر است، لذا شناخت نفوذ، ابعاد و ويژگي هاي آن و نحوه ي مقابله در برابر آن موضوعات مهمي است كه بايد به آنها پرداخته شود.
كليد واژه : نفوذ دشمن – مقام معظم رهبري
مقدمه
در سال هاي گذشته و به ويژه پس از برجام، يكي از مهم ترين تهديدهاي دشمن عليه انقلاب اسلامي و نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران، پديده نفوذ بوده است. در كلام و انديشه رهبر معظم انقلاب اسلامي اهداف دشمنان انقلاب اسلامي در چهار دهه اخير به ترتيب عبارت بودند از:
1 – سقوط انقلاب و نظام جمهوري اسلامي؛
2 – استحاله انقلاب و نظام؛
3 – تبديل نظام مقتدر جمهوري اسلامي به نظامي ضعيف و مطيع با مسئولاني ضعيف النفس.
استكبار براي دستيابي به اين اهداف از روش هاي مختلف سخت نظير ترور، حمله نظامي و جنگ سخت، كودتا و تحريم هاي گسترده اقتصادي و تهاجم فرهنگي و جنگ نرم استفاده كرده است، ولي با هوشياري و تدبير ولايت فقيه و همراهي مردمي و ماهيت ديني و انقلابي نظام، ناكام بوده و دستاورد خاصي نصيب آنها نشده است.
پس از پيروزي انقلاب اسلامي، مهم ترين راهبرد استكبار به رهبري آمريكا، راهبرد «تغيير نظام» در ايران تعريف شده و در سال هاي گذشته هدف استكبار از تغيير نظام به تغيير رفتار حداقل در كودتا مدت تحول يافته است. براي رسيدن به اين مقصود، از ابزارهاي مختلفي نظير تبليغات اسلام هراسي و ايران هراسي، تحريم هاي اقتصادي و نفوذ استفاده كرده اند. در سال هاي گذشته به ويژه پس از برجام، مهم ترين راهبرد استكبار اين بوده كه به لحاظ فكري، اقتصادي، امنيتي،سياسي و فرهنگي در ساختارهاي كشور نفوذ داشته است.
با نگاهي به مفهوم و تعريف جنگ نرم، درمي يابيم كه اين جنگ از اين ويژگي برخورداراست كه مي تواند با استفاده از راهبرد «نفوذ»، باورها، اعتقادات و فرهنگ يك ملت را به نفع منافع و برنامه هاي خود تغيير دهد. از اين رو اين راهبرد از قدرت زيادي براي رسيدن به اهداف در جنگ نرم برخوردار است. راهبرد نفوذ اولين مرحله در تحقق جنگ نرم محسوب مي شود كه مي تواند لايه هاي مختلف هر جامعه، به ويژه نخبگان و فرهيختگان و حتي مدافعان اصلي يك جامعه و نيز تمدن را تحت تاثير قرار دهد و منجر به تخريب و يا تغيير باورهاي ديني و اعتقادي و يا انقلابي آنان شود؛ چرا كه نفوذ در جنگ نرم، داراي ماهيت تهديد نرم، ذهني، تدريجي، و نرم افزارانه است. از اين رو نفوذ به دليل اينكه از پايداري و دوام بالايي برخورداراست، مي تواند در نسل هاي بعدي يك جامعه نيز تداوم يابد و يك حركت و يا يك جريان فكري پايدار را به جرياني مرده و خاموش شده تبديل كند.
به همين دليل و با توجه به دشمني هميشگي غرب به سركردگي آمريكا با ايران، ضرورت شناخت مفهومي، تاريخي، چگ.نگي، چرايي و عذصه هاي نفوذ و در نهايت راهكارهاي مقابله با آن در كلام و بيانات مقام معظم رهبري داراي اهميت است كه در اين مجال واكائي شده است.
گفتار اول – ماهيت نفوذ و اقسام آن
مفهوم نفوذ
نفوذ در لغت و در فرهنگ فارسي، به معناي اثر كردن در چيزي، داخل شدن در چيزي(فرهنگ فارسي معين)، تاثير گذاشتن بر كسي و راه يافتن پنهاني در گروه يا جايي(فرهنگ فارسي عميد) آمده است. نفوذ در اصطلاح عبارت است از اعمالي كه مستقيم يا غيرمستقيم باعث تغيير در رفتار يا نظرهاي ديگران مي شود.(سيدمهدي الواني، 1386: 142)
نفوذ در اصطلاحات اجتماعي و سياسي نزديك به مفهوم لغوي آن يعني رخنه در افكار و عقايد و تاثيرگذاري براي ايجاد تغيير در جهت اهداف نفوذ كننده است. از اين رو در حوزه رفتارهاي اجتماعي وقتي از افراد صاحب نفوذ سخن گفته مي شود، كساني هستند كه داراي محبوبيت و مقبوليت اجتماعي بوده و مردم از آنان حرف شنوي داشته و گفتار و رفتار خويش را با آنان هماهنگ مي كنند.(جواهردهي، علي،www.kayhan.ir)
امروزه در عرصه سياسي، نفوذ از اهميت بسياري برخوردار است. اگر در گذشته نظاميان تلاش مي كردند با نفوذ در خطوط مقدم دشمن و رخنه در ديوار دفاعي، از درون كنش هايي را به وجود آورند كه موجب فروپاشي يك ديوار دفاعي از انسان و ابزارهاي دفاعي شوند، امروز بيشترين كاركرد نفوذ در عرصه سياسي و اجتماعي و فرهنگي است تا افكار و عقايد و عواطف و احساسات ملتي را تغيير دهند و از درون، استقامت و مقاومت ملت و امتي را خرد كرده و از هم بپاشند.
نفوذ پنهان بوده و به صورت تدريجي و آرام و در فضاي مسالمت آميز رخ مي دهد. هدف نفوذ گذار آن است كه ديگري را در راستاي منافع و اهداف خود تغيير دهد. مقام معظم رهبري (مدظله العالي) در اين خصوص بيان كردند:
«در صورت تحقق اين توطئه (نفوذ)، جهت گيري ها، تصميمات و حركت عمومي كشور، بر اساس خواست و اراده بيگانگان، تنظيم و اجرايي خواهد شد.»(بيانات رهبر معظم انقلاب در ديدار فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامي،25/6/1394)
انواع نفوذ در كلام رهبر معظم انقلاب
امام خامنه اي (مدظله العالي) در سخنراني خود در ديدار با فرماندهان گردان هاي بسيج در چهارم آذرماه سال 1394، نفوذ را به دو دسته كلي «نفوذ فردي و نفوذ جرياني» تقسيم مي كنند كه در ذيل بررسي خواهد شد:
الف) نفوذ فردي
در طول تاريخ، اين نوع نفوذ به دليل سادگي، كم هزينه بودن و عدم نياز به ساماندهي، به كرات رخ داده است. در اين شيوه، قدرت هاي متخاصم تلاش دارند با بهره گيري از رخنه هاي موجود در طرف مقابل، عناصر نفوذي خود را وارد خانه حريف كنند تا به اهداف مورد نظر خود برسند. اهداف اين نفوذگران مي تواند از ساده ترين مسائل ممكن همچون كسب اطلاعات و جاسوسي گرفته تا پيچيده ترين هدف گذاري ها، يعني وارد كردن نفوذگر در بدنه تصميم گيري و تصميم سازي و تاثيرگذاري بر ادراكات نخبگان جامعه طرف مقابل باشد.(معاونت سياسي نمايندگي ولي فقيه در سپاه، 1394: 25-24)رهبر معظم انقلاب در خصوص نفوذ فردي مي فرمايند:
«يك نفر را با چهره آرايش شده، با ماسك بفرستند در مجموعه شما، شما خيال كنيد دوست است در حالي كه او دوست نيست تا او بتواند كار خودش را انجام دهد»(بيانات در ديدار با فرماندهان گردان هاي بسيج، 4/9/1394)
ب) نفوذ جرياني
نوع ديگر نفوذ گه بسيار پيچيده تر و زيان بارتر است، نفوذ جرياني و شبكه اي است. در اين نوع، جريان انساني گسترده ولي پنهان از عناصر نفوذ گر كه ارتباط وسيعي ميان خود دارند، وارد محيط حريف شده و با بهره گيري از بسترهاي موجود سعي مي كنند مسير جامعه را تغيير دهند. اگر نفوذ انفرادي به دنبال جهت دهي به معدودي از نخبگان است، ولي نفوذ جرياني عموم جامعه را هدف قرار داده است. ويژگي مهم اين نوع نفوذ، چند لايه و فرابخشي بودن آن است كه در همه حوزه هاي سياسي، اقتصادي، فرهنگي، اجتماعي و امنيتي، عناصر نفوذگر وارد محيط نفوذ پذير شده و هر يك بدون اينكه حساسيت برانگيز باشد، در يك فرايند هم افزايي پيامدهاي خطرناكي را در عرصه داخلي كشور مقابل ايجاد مي كند. (معاونت سياسي نمايندگي ولي فقيه در سپاه، 1394 : 26) در نگاه رهبر انقلاب، زمينه نفوذ جرياني يا شبكه اي در داخل با فراهم كردن بسترهاي لازم توسط دشمن ايجاد مي شود؛ كه مهم ترين اين بسترها، «پول و جاذبه هاي جنسي» است. مقام معظم رهبري مي فرمايند:
«نفوذ جرياني يعني شبكه سازي در داخل ملت به وسيله پول و جاذبه هاي جنسي….اگر اين نفوذ نسبت به اشخاصي انجام بگيرد كه اينها در سرنوشت كشور، سياست كشور، آينده كشور تاثيري دارند، آرمان ها، ارزش ها، خواسته ها و باورها تغيير پيدا خواهند كرد»(بيانات در ديدار با فرماندهان گردان هاي بسيج، 4/9/1394)
در نفوذ جرياني، هدف آن است كه نوع تفكر نخبگان و مردم، همسو با طرز تفكر و اراده و خواسته هاي دشمن باشد و در اين صورت است كه ارزش ها و آرمان هاي انقلابي كه مهم ترين عامل دشمني استكبار است، تغيير خواهد كرد. امام خامنه اي(مدظله العالي) هدف نفوذ جرياني را اينگونه بيان فرمودند:
«شخص مورد نفوذ همان چيزي را فكر كند كه آن آمريكايي فكر مي كند…يعني كاري كنند كه شما همان چيزي را بخواهي در نتيجه، كه او مي خواهد. بنابراين خيال او آسوده است، بدون اينكه لازم باشد مامور عالي رتبه سي خودش را به خطر بيندازد و وارد عرصه شود، شما براي او داري كار مي كني»(بيانات در ديدار با فرماندهان گردان هاي بسيج، 4/9/1394)
رهبر معظم انقلاب همچنين، افرادي كه نهادهاي انقلابي و وفادار به آرمان هاي انقلاب نظير بسيج را به بهانه هاي مختلف تخطئه و متهم به تندروي مي كنند، تكميل كننده پديده نفوذ معرفي مي كنند:
«تخطئه كساني كه پاي مي فشارند بر اصالت ها، بر نگاه درست، بر ارزش ها مكمل نفوذ است…كساني كه در بخش هاي مختلف، با زبان هاي مختلف، بسيج را متهم مي كنند به تندروي، به افراطي گري و … اينها دارند نفوذ را تكميل مي كنند.»(بيانات در ديدار با فرماندهان گردان هاي بسيج، 4/9/1394)
گفتار دوم
اهداف نفوذ
پديده نفوذ يك راهبرد است كه دولت ها در عرصه روابط بين الملل براي نيل به اهداف تعيين شده دنبال مي كنند، جبهه استكبار به رهبري آمريكا پس از پيروزي انقلاب اسلامي همواره به دنبال از بين بردن انقلاب اسلامي بوده است. در سال هاي اخير و برابر فرمايش هاي مقام معظم رهبري، نفوذ مهم ترين راهبرد غرب بوده است. در اينجا با توجه به نگاه رهبر معظم انقلاب، اهداف غرب و به ويژه آمريكا در ماجراي نفوذ تبيين مي شود:
الف: هدف اصلي و بلند مدت: براندازي نظام جمهوري اسلامي
هدف اصلي و بلند مدت برنامه ريزي دشمن براي به كارگيري رزم نامه نفوذ، فروپاشي و براندازي از درون است كه هدف اصلي تمامي تلاش هاي استكبار جهاني در طول نزديك به چهار دهه گذشته در رويارويي با جمهوري اسلامي بوده است. در واقع غرب به رهبري آمريكا در تلاش است تا از طريق نفوذ، طرح بازسازي شده فروپاشي شوروي را در جمهوري اسلامي ايران اجرايي كند.(معاونت سياسي نمايندگي ولي فقيه در سپاه، 1394: 104) رهبر معظم انقلاب در اين خصوص بيان كردند:
«اين طرح، طرح بازسازي شده اي است از آنچه كه در فروپاشي اتحاد جماهير شوروي اتفاق افتاد. به نظر خودشان مي خواهند همان طرح را در ايران اجرا كنند. دشمن اين را مي خواهد»(بيانات در ديدار مسئولان و كارگزاران نظام جمهوري اسلامي ايران، 19/4/1379)
ب: هدف ميان مدت: تغيير رفتار جمهوري اسلامي ايران
يكي از اهداف مهمي كه در طول سال هاي اخير و به ويژه پس از برجام همواره مورد توجه استكبار جهاني در رويارويي با جمهوري اسلامي ايران بوده است، تلاش براي تغيير رفتار است. غرب پس از ناكامي در دستيابي به هدف غايي خود كه همانا براندازي نظام جمهوري اسلامي ايران بوده است؛ بر اين شده است كه حتي اگر نظام سياسي جمهوري اسلامي حفظ شود، ولي بايد برخي از رفتارهاي آن به ويژه در سياست هاي منطقه اي تغيير يابد. هم اكنون غرب به اين نتيجه رسيده است كه اگر پوسته جمهوري اسلامي ايران حفظ شود ولي در درون به ليبراليسم سياسي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي تن دهد، به اهداف خود دست يافته است. آمريكايي ها در فضاي مذاكرات برجام و پس از آن، دو موضوع مهم را پيگيري مي كردند: اول، تلاش براي گره زدن مسائل منطقه اي به برجام و وادار كردن ايران به دست برداشتن از حمايت جريان مقاومت و در واقع تغيير رفتار منطقه اي. دوم، جلوگيري از نفوذ و قدرت تاثيرگذار جمهوري اسلامي ايران در منطقه. به همين دليل است كه مقام معظم رهبري در دوران مذاكرات برجام، تاكيد نموده اند كه ايران از آرمان هاي انقلابي خود در منطقه و حمايت از دوستان و متحدان خود دست بر نخواهد داشت و رفتار و سياست خارجي انقلابي خود را ادامه خواهد داد و تغييري در آن ايجاد نخواهد كرد و نبايد برجام را كه در موضوع هسته اي بوده است، به ساير مسائل اختلافي ايران و آمريكا كه همانا تقابل جبهه استضعاف و استكبار است، تسري داد:
«چه اين متن تصويب بشود و چه نشود، ما از حمايت دوستان مان در منطقه دست نخواهيم كشيد… نكته بعدي اين است كه با اين مذاكرات و با متني كه تهيه شده است، در هر صورت سياست ما در مقابل دولت مستكبر آمريكا هيچ تغييري نخواهد كرد. همانطور كه بارها تكرار كرديم، ما با آمريكا در مورد مسائل گوناگون جهاني و منطقه اي مذاكره اي نداريم… سياست هاي آمريكا در منطقه با سياستهاي جمهوري اسلامي صدوهشتاد درجه اختلاف دارد»(بيانات در خطبه هاي عيد فطر، 28/4/1394)
ج: هدف كوتاه مدت: جلوگيري از پيشرفت ايران اسلامي، اداره كشورتوسط غرب گرايان و ايجاد اختلاف در حاكميت كشور
در چند دهه گذشته و با وجود تمام محدوديتهايي كه در مقابل حركت رو به جلوي كشور وجود داشته، جمهوري اسلامي ايران همواره در مسير پيشرفت بوده است. استكبار به رهبري آمريكا تلاش داشته اند از پيشرفت ايران با ابزراهاي مختلف جلوگيري كنند. نيت دشمن در هدف كوتاه مدت، جلوگيري از پيشرفت ايران اسلامي و مخالفت با نيروهاي حزب اللهي و تلاش براي حاكميت نيروهاي به اصطلاح ميانه رو و غرب گرا در ايران و ايجاد اختلاف در حاكميت كشور بوده است.
رهبر معظم انقلاب اسلامي در خصوص مقابله دشمن با پيشرفت ايران و مخالفت با نيروهاي حزب اللهي بيان مي دارند:
«با هركسي در ميان ملت كه در مقابل دشمن ايستادگي بيشتري داشته باشد، بيشتر مخالفند. باعناصر مومن بيشتر مخالفند، با سازمان ها و نهادهاي انقلابي بيشتر مخالفند، با عناصر حزب اللهي بيشتر مخالفند؛ چون مي دانند اينها سدهاي محكم و مستحكم در مقابل نفوذ دشمنان هستند. دشمن دنبال سلطه گري است و همه تلاش دشمن براي اين است كه جلوي حركت اسلامي نظام جمهوري اسلامي را كه مايه پيشرفت و ترقي و اوج اين ملت است بگيرد»(بيانات در سالروز رحلت امام خميني(ره)، 14/3/1394)
همچنين در مقاطع حساس كشور نظير انتخابات و …، يكي از اهداف مهم و كوتاه مدت دشمنان در كوتاه مدت، ايجاد اختلاف و تفرقه در ميان قواي حاكميتي كشور و حتي شخصيت هاي انقلابي كشور بوده است. به تعبير مقام معظم رهبري:
«گفتن ندارد- خيلي هستند كه همتشان اين است كه بين قواي كشور، بين جريانهاي تصميم گيري در كشور نزاع و اختلاف و دعوا ايجاد كنند. ايجاد شكاف و رخنه در بافت يكپارچه ي فرماندهي كلي كشور- يعني همين مجموعه قواي سه گانه كه دارند بر امور كشور فرماندهي و حكمراني مي كنند- يكي از آرزوهاي بزرگي است كه سالهاست براي ضربه زدن و شكست دادن جمهوري اسلامي، دشمنان جمهوري اسلامي دارند اين نقشه اش را تعقيب مي كنند. البته يك وقت علنا اين حرف را مي گويند؛ مثل اينكه يك روز يادتان هست كه بحث حاكميت دوگانه را صريحا مطرح مي كردند. ديگران مي گفتند، يك عده اي هم اينجا طوطيوار آن ها را در داخل تكرار مي كردند. اصل قضيه مال عناصر بيرون بود، داخل هم از روي غفلت- واقعا بايد گفت بيشترين چيزي كه بود، غفلت بود- همان ها را تكرار مي كردند. يك وقت هم نمي گويند، به زبان نمي آورند؛ مثل حالا كه تصريح نمي كنند به اين معنا، اما هدف اين هست»(بيانات در اولين ديدار با نمايندگان مجلس هشتم، 21/3/1387)
نفوذ در عرصه هاي مختلف فكري، علمي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي و امنيتي ممكن است رخ دهد. مقام معظم رهبري در خصوص انواع عرصه هاي نفوذ و اهميت آنها بيان فرمودند:
«امروز نفوذ دشمن يكي از تهديدهاي بزرگ است براي اين كشور؛ دنبال نفوذند. نفوذ يعني چه؟ نفوذ اقتصادي ممكن است، كه البته كم اهميت ترين آن نفوذ اقتصادي است؛ و ممكن است كه جزو كم اهميت ترين [هم] نفوذ امنيتي باشد. نفوذ امنيتي چيز كوچكي نيست اما در مقابل نفوذ فكري و فرهنگي و سياسي، كم اهميت است. نفوذ امنيتي عوامل خودش را دارد، مسئولين گوناگون- از جمله خود سپاه- جلوي نفوذ امنيتي دشمن را با كمال قدرت ان شاءالله مي گيرند.»(بيانات در ديدار با فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، 25/6/1394)
الف)نفوذ فرهنگي
فرهنگ شالوده و زيربناي هر جامعه است. از منظر رهبر حكيم و فرزانه انقلاب اسلامي، فرهنگ از اقتصاد و سياست نيز مهم تر است. ايشان در اهميت فرهنگ بيان مي دارند:
«چون فرهنگ به معناي هوايي است كه ما تنفس مي كنيم؛ شما ناچار هوا را تنفس مي كنيد، چه بخواهيد، چه نخواهيد؛ اگر اين هوا تميز باشد، آثار ديگري دارد. فرهنگ يك كشور مثل هوا است؛ اگر درست باشد، آثاري دارد»(بيانات، 1/1/1393)
يكي از عرصه هاي مهم نفوذ كه دشمنان انقلاب اسلامي ايران به ويژه پس از برجام عليه انقلاب اسلامي طراحي كرده اند، نفوذ فرهنگي است. عناصر فرهنگي به دليل ماهيت نرم آن، داراي تاثيرات عميق، تدريجي، نامحسوس و بلند مدت بر ارزش ها، باورها، و اعتقادها و در نتيجه تعيين كننده رفتار در بلند مدت هستند و به همين دليل است كه اگر نفوذ فرهنگي در جامعه اي، صورت پذيرد، پيامدهاي جبران ناپذيري خواهد داشت. در نگاه رهبر معظم انقلاب، عناصر فرهنگي داراي اهميت بسياري است و اگر نفوذ و رخنه فرهنگي صورت گيرد، مشكلات زيادي براي كشور ايجاد خواهد كرد و به آساني قابل جبران و ترميم نخواهد بود:
«با مسائل فرهنگي شوخي نمي شود كرد. بي ملاحظگي نمي شود كرد؛ اگر چنانچه يك رخنه فرهنگي به وجود آمد، مثل رخنه هاي اقتصادي نيست كه بشود آن را جمع كرد يا سبد كالا داد يا يارانه نقدي داد؛ اين جوري نيست، به اين آساني ديگر قابل ترميم نخواهد بود، مشكلات زيادي دارد»(بيانات، 15/12/1392)
يكي از مهم ترين عناصر فرهنگي كشور كه بسيار داراي اهميت است، باورها و ارزش هاي اسلامي انقلابي مردم است كه دشمنان همواره تلاش كرده اند تا در اين عناصر مهم فرهنگي نفوذ كرده و تغيير دهند، به دليل لينكه هويت انقلابي و اسلامي جمهوري اسلامي ايران است كه سياست خارجي انقلابي و استكبار ستيز و حامي جنبش هاي اسلامي و ضد صهيونيستي را شكل داده است و دشمن به خوبي دريافته است كه اگر مي خواهد رفتار جمهوري اسلامي ايران در سطح منطقه اي و جهاني تغيير كند و يا مهم تر از آن، اگر مي خواهد اين نظام مقدس را براندازي نمايد، بايد درباورها، اعتقادها و ارزش هاي اسلامي و انقلابي مردم ايران نفوذ كرده و اين ارزش ها را با ارزش هاي اومانيستي، ايبرالي و ناسيوناليستي صرف، جايگزين نمايد:
«دشمن سعي مي كند باورهاي جامعه را دگرگون كند و آن باورهايي را كه توانسته اين جامعه را سرپا نگه دارد جا به جا كند، خدشه در آنها واردكند، اختلال و رخنه در آنها به وجود بياورد…يكي از راه هاي ورود و نفوذ … ايجاد خلل در باورها است؛ باور انقلابي، باور ديني. در معرفت هاي انقلابي و ديني اختلال ايجاد مي كنند، رخنه كردن در اينها است و از همه طرق هم استفاده مي كنند و آددم هاي گوناگون هم دارند، استاد دانشگاه هم دارند، فعال دانشجويي هم دارند، نخبه فكري و علمي هم دارند؛ همه جور آدمي براي ايجاد اين رخنه ها هستند.»(بيانات در ديدار با فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، 25/6/1394)
در نگاه رهبر انقلاب، مديريت عرصع فرهنگي كشور بسيار با اهميت است و بايد متناسب با ارزش هاي اسلامي و انقلابي كشور باشد. سكان داران و مسئولان عرصه فرهنگي كشور بايد با آگاهي و هوشياريو مديريت صحيح عرصه فرهنگي كشور، محصولات فرهنگي سالم در حوزه هنر(تئاتر، موسيقي، سينما و تلويزيون)، قلم و انديشه(كتب، مجلات، روزنامه ها) و… توليد كرده و در اختيار مخاطبان ايراني قرار دهند و از ورود محصولات فرهنگي كه مضر و مخالف مباني اسلام و انقلاب است، جلوگيري كنند:
«مديريت فرهنگ بايد بر مبناي شعارهاي انقلاب و مباني انقلاب باشد؛ خوراك فرهنگي سالم و جلوگيري از خوراك فرهنگي ناسالم و مضر اساس كار است. دولت اگر مي بيند تئاتري، فيلمي، كتابي، نشريه اي و … با مباني انقلاب و مباني اسلام مخالف است، بايد جلويش را بگيرد و با آن برخورد كند»(بيانات، 4/6/1394)
حضرت آيت الله خامنه اي(مدظله العالي) در نفوذ فرهنگي فقط بيگانگان را مقصر نمي دانند بلكه ضعف و سوء مديريت هاي فرهنگي را نيز در كنار توطئه هاي دشمنان مهم مي دانند. در واقع برخي كاستي هاي فرهنگي در داخل كشور زمينه را براي وقوع نفوذ فرهنگي دشمن فراهم مي كند:
«نمي خواهيم بگوييم همه آسيب هاي فرهنگي كار بيگانگان است؛ نه، خود ما هم مقصريم؛ مسئولان مختلف، مسئولان فرهنگي، مسئولان غيرفرهنگي، ما همه را به گردن دشمن نمي اندازيم؛ اگر چه حضور دشمن را هم در زمينه مسائل فرهنگي نمي توانيم فراموش كنيم»(بيانات، 1/1/1393)
ب) نفوذ سياسي
يكي از عرصه هاي مهم نفوذ دشمن، عرصه سياسي است. در اين عرصه، دشمن تلاش دارد تا در دستگاه هاي سياسي، مديريتي و حاكميتي، مراكز تصميم گيري و تصميم هاي سياسي نظام را تحت تاثير اراده هاي خود قرار دهند. هدف در اين نوع نفوذ آن است كه افرادي از داخل كشور در مناصب مهم سياسي و تصميم گيري، حضور پيدا كنند كه افكاري همسوبا غرب با غرب و در قالب مكاتب ليبراليسم و اومانيسم داشته باشند تا جهت گيري هاي كشور، متناسب با خواسته ها و اهداف دشمن ترسيم شود.(رضاييان، علي، 1386:56) مقام معظم رهبري در خصوص نفوذ سياسي و اهميت آن بيان فرموده اند:
«نفوذ سياسي هم اين است كه در مراكز تصميم گيري و اگر نشد تصميم سازي، نفوذ بكنند. وقتي دستگاه هاي سياسي و دستگاه هاي مديريتي يك كشور تحت تاثير دشمنان مستكبر قرار گرفت، آن وقت همه تصميم گيري ها در اين كشور بر طبق خواست و ميل و اراده مستكبرين انجام خواهد گرفت؛ يعني مجبور مي شوند. وقتي يك كشوري تحت نفوذ سياسي قرار گرفت، حركت آن كشور، جهت گيري آن كشور در دستگاه هاي مديريتي، بر طبق اراده آنها است؛ آنها همين را مي خواهند. آنها دوست نمي دارند كه يك نفر از خودشان را بر يك كشوري مسلط بكنند، مثل آن چيزي كه در اواخر قرن19 و اوايل قرن20 در هند اين كار را كردند؛ از خودشان آنجا مامور داشتند؛ يك نفر از انگليس رئيس هند بود. امروز اين امكان پذير نيست؛ براي آنها بهتر اين است كه از خود آن ملت كساني در راس آن كشور باشند كه مثل آنها فكر كنند، مثل آنها اراده كنند، مثل آنها و برطبق مصالح آنها تصميم بگيرند؛ اين نفوذ سياسي است. [هداف اين است كه] در مراكز تصميم گيري نفوذ كنند، اگر نتوانستند در مراكز تصميم سازي[نفوذ كنند]؛ زيرا جاهايي هست كه تصميم سازي مي كند. اينها كارهايي است كه دشمن انجام مي دهد.»(بيانات در ديدار فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، 25/6/1394)
يكي ديگر از شگردها و حربه هاي دشمنان براي نفوذ و به ويژه نفوذ سياسي در كشور، بحث مذاكره با آمريكااست. درخصوص مسائل هسته اي و در سلسله مذاكرات منتهي به برجام، آمريكا نيز از طرف هاي اصلي مذاكرات بود كه رهبر آگاه انقلاب تاكيد داشتند كه مذاكرات فقط در حوزه مسئله هسته اي است و در ساير موضوع هاي ادعايي آمريكا مذاكرات ممنوع است، علت مخالفت صريح ايشان با مذاكره با آمريكا به اين دليل است كه آمريكايي ها از راه مذاكره به دنبال نفوذ در همه عرصه هاي سياسي، فرهنگي، اقتصادي و امنيتي كشور هستند:
«اين هم كه دم از مذاكره و گفت و گو مي زنند، براي نفوذ است. يك عده اي در قضيه مذاكره سهل انگاري مي كنند، سهل انديشي مي كنند، مطلب را درست نمي فهمند. حالا بعضي ها بي خيالند … ما با مذاكره مسئله اي نداريم. معناي اينكه مي گوييم با آمريكا مذاكرده نمي كنيم اين نيست كه با اصل مذاكره مخالفيم، نه، با مذاكره با آمريكا با جمهوري اسلامي ايران يعني نفوذ؛ تعريفي كه آنها براي مذاكره كردند اين است و آنها مي خواهند راه را براي تحميل باز كنند. امروز غول عظيم تبليغاتي دنيا در مشت آمريكا است؛ امروز جريان صهيونيستي به شدت دشمن بشريت و دشمن فضيلت، با آمريكا هر دو در يك لباسند، دستشان از يك آستين مي آيد بيرون و با هم هستند. مذاكره با اينها يعني راه را باز كردن براي اينكه بتوانند هم در زمينه اقتصادي، هم در زمينه فرهنگي، هم در زمينه هاي سياسي و امنيتي كشور نفوذ كنند»(بيانات در ديدار با فرماندهان و كاركنان نيروي دريايي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، 15/7/1394)
ج) عرصه نفوذ اقتصادي
يكي ديگر از عرصه هاي مهم نفوذ، نفوذ اقتصادي است. نفوذ اقتصادي به معناي تسلط بر اركان اقتصادي يك كشور است، به نحوي كه مديريت اقتصاد از جانب عنصر مسلط بر اقتصاد كشور مقصد، تحميل شده و مديريت اين امور به دست كشور نفوذ كننده و سلطه گر باشد.(معاونت سياسي نمايندگي ولي فقيه در سپاه، 1394: 135)
دشمنان انقلاب به ويژه در دوره پسابرجام، تلاش دارند تا در ساختارهاي اقتصادي نفوذ داشته و بر اقتصاد كشور مسلط باشند تا از اين طريق هم منافع اقتصادي خود را دنبال كنند و هم از ابزارهاي اقتصادي به مثابه اهرم فشاري در عرصه سياسي بهره بگيرند. در واقع هدف دشمن در نفوذ اقتصادي، ايجاد اقتصادي وابسته و شكننده است. بنابراين رهبر معظم انقلاب تاكيد مي كنند كه مسئولان بايد هوشيار باشند كه دشمن در اقتصاد كشور نفوذ نداشته باشد و بنيان هاي اقتصادي كشور را متزلزل نكند:
«در زمينه هاي اقتصادي، چشم هاي بيناي مسئولين اقتصادي بايستي باز باشد و مواظب باشند كه[دشمنان] نفوذ اقتصادي پيدا نكنند؛ چون نفوذ دشمن پايه اقتصاد محكم را متزلزل مي كند. آنجاهايي كه نفوذ اقتصادي كردند، آنجاهايي كه توانستند خودشان را بر اقتصاد كشورها و ملت ها مثل يك بختكي سوار بكنند، پدر آن كشورها درآمد، اينجا ده، پانزده سال قبل از اين، رئيس يكي از همين كشورهايي كه جزو كشورهاي پيشرفته منطقه ما بود، در سفري كه به تهران داشت و پيش ما آمد، به من گفت آقا ما به خاطر نفوذ اقتصادي در ظرف يك شب تبديل شديم به فقير، به گدا؛ راست مي گفت. فلان سرمايه دار، به خاطر فلان خصوصيت اراده مي كند اين كشور را به زانو در بياورد؛ سرمايه خودش را مي كشد بيرون يا تصرفاتي مي كند كه اقتصاد آن كشور به زانو دربيايد.»(بيانات در ديدار فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، 25/4/1394)
د) نفوذ فكري و علمي
نفوذ فكري به معناي نفوذ در انديشه و ذهن افراد و تغيير ساختار فكري باورمندان به ارزش هاي اسلامي و انقلابي و جايگزيني آن با ساختار فكري اومانيسم و سكولاريسم است. «… ما همين طور مدام درباره ي نفوذ دشمن تكرار مي كنيم، تاكيد مي كنيم- ايجاد خلل در باورها است؛ باور انقلابي، باور ديني. در معرفت هاي انقلابي و ديني اختلال ايجاد مي كنند؛ رخنه كردن در اين ها است.»(بيانات در ديدار فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامي 25/6/1394)
يكي از راه ها و عرصه هاي نفوذ، نفوذ فكري و علمي است كه در تعبير رهبر فرزانه انقلاب اسلامي، دشمنان تلاش دارند در باورها و افكار انقلابي و ديني نفوذ كنند وو در اين زمينه از وجود برخي نخبگان علمي و فكري داخلي نيز بهره برداري مي كنند:
«يكي از راه هاي ورود و نفوذ … ايجاد خلل در باورها است؛ باور انقلابي، باور ديني. در معرفتهاي انقلابي و ديني اختلال ايجاد مي كنند، رخنه كردن در اينهااست. و از همه ي طرق هم استفاده مي كنند و آدم هاي گوناگوني هم دارند؛ استاد دانشگاه هم دارند، فعال دانشجويي هم دارند، نخبه فكري و علمي هم دارند؛ همه جور آدمي براي ايجاد اين رخنه ها هستند.»(بيانات در ديدار فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامي 25/6/1394)
ه) نفوذ امنيتي
در سيماي انديشه اي رهبر معظم انقلاب اسلامي، نفوذ امنيتي يكي از برنامه هاي هميشگي دشمنان بوده است كه به ويژه در دهه اول انقلبا آسيب هاي متعددي به نظام نوپاي جمهوري اسلامي وارد ساخته بود. اما در دو دهه گذشته به مدد هوشياري و صلابت نيروهاي امنيتي و نظامي كشور، اين عرصه موفقيت هاي چنداني براي دشمنان نداشته است. در نگاه ايشان نفوذ امنيتي داراي اهميت است ولي در مقابل نفوذ فكري، فرهنگي و سياسي كه از عرصه هاي زيربناي نفوذ هستند، از اهميت كمتري برخوردار است.
«نفوذ امنيتي چيز كوچكي نيست اما در مقابل نفوذ فكري و فرهنگي و سياسي، كم اهميت است. نفوذ امنيتي عوامل خودش را دارد، مسئولين گوناگون – از جمله خود سپاه – جلوي نفوذ امنيتي دشمن را با كمال قدرت ان شاءالله ميگيرند.»(بيانات در ديدار فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، 25/6/1394)
در سال هاي گذشته يكي از اهداف دشمنان، تضعيف قدرت موشكي ايران و نفوذ در فناوري هاي موشكي و نظامي كشور بوده است. اين مسئله به ويژه در بحران غرب ساخته هسته اي ، بيشتر مطرح شد و استكبار به ويژه پس از برجام تلاش داشته است با بهانه هاي مختلف از تاسيسات نظامي و موشكي ايران بازرسي كند، كه رهبر آگاه نظام، به شدت به مسئولان تذكر دادند كه به هيچ وجه اجازه بازرسي از حريم امنيتي و دفاعي كشور را ندهند.
«به مسئولين محترم تذكر داديم و به شما هم عرض ميكنيم، اين است كه به هيچ وجه اجازه داده نشود كه به بهانه ي نظارت، اينها به حريم امنيتي و دفاعي كشور نفوذ كنند؛ مطلقا. مسئولين نظامي كشور به هيچ وجه ماذون نيستند كه به بهانه ي نظارت و به بهانه ي بازرسي و مانند اين حرف ها، بيگانگان را به حريم و حصار امنيتي و دفاعي كشور راه بدهند، يا توسعه ي دفاعي كشور را متوقف كنند؛ توسعه ي دفاعي كشور، توانايي دفاعي كشور، مشت محكم ملت در عرصه ي نظامي، اين بايستي همچنان محكم بماند و محكم تر بشود؛ يا حمايت ما از برادران مقاوممان در نظام مختلف؛ اينها مطلقا نبايستي در مذاكرات مورد خدشه قرار بگيرد.»(بيانات در ديدار مداحان اهل بيت عليهم السلام، 20/1/1394)
پيامدها و خطرهاي نفوذ
راهبرد نفوذ دشمن در صورتي كه موفقيت آميز باشد، پيامدهاي خطرناكي براي نظام و كشور خواهد داشت. به همين دليل است كه مقام معظم رهبري دغدغه هاي جدي در اين خصوص داشته و در مناسبت هاي مختلف و در ديدار با اقشار مختلف جامعه، اين راهبرد اساسي دشمن را تبيين كرده و به ويژه به مسئولان در اين زمينه هشدار داده اند. شايد بتوان گفت كه در سال هاي اخير، مفهوم پركاربردترين اصطلاح در بيانات مقام معظم رهبري بوده است. در مجموع مهم ترين خطرها و پيامدهاي برنامه نفوذ دشمن در صورت موفقيت آميز بودن، به ترتيب عبارت اند از:
- تضعيف نظام؛
- ايجاد تفرقه و اختلاف ميان قواي حاكميتي نظام و چهره هاي انقلابي؛
- اقتصاد ضعيف، آسيت پذير و شكننده؛
- ناامني و انجام اقدام هاي تروريستي در نقاط مختلف كشور؛
- تغيير ساختار فكري و فرهنگي جامعه و جايگزيني سبك زندگي غربي به جاي سبك زندگي اسلامي؛
- ترويج انديشه هاي مبتني بر سكولاريسم و ليبراليسم در حوزه هاي فرهنگي، سياسي و اجتماعي؛
- تغيير رفتار نظام در منطقه و جهان و عدول از آرمان هاي انقلاب اسلامي و امام خميني (ره)؛
- استحاله نظام؛
- تجزيه كشور؛
- تغيير نظام جمهوري اسلامي؛
راهكارهاي مقابله با نفوذ
حال كه متوجه اهميت نفوذ و خطرها و آسيب هايي كه نفوذ بيگانگان در عرصه هاي فرهنگي، سياسي و اقتصادي براي جامعه ما دارد، شده ايم و از ابزارها و اهداف دشمنان انقلاب و نظام جمهوري اسلامي آگاهي يافته ايم، يك سوال اساسي مطرح مي شود و آن اين است كه«چه بايد كرد؟آيا ما محكوم به تسليم و شكست در برابر نفوذ هستيم؟ و يا بايد مقاومت كنيم؟» مشخص است كه در ديدگاه رهبر معظم انقلاب، مقاومت با عزت، علمي، آگاهانه و با اقتدار در برابر راهبردهاي دشمنان و به طور خاص نفوذ در همه عرصه ها، اهميت و اولويت دارد. با بررسي بيانات رهبر معظم انقلاب در سالهاي اخير، راهكارهاي مهمي براي مقابله با نفوذ به دست آمده كه عبارت اند از :
1- لزوم روشنگري نسبت به مسئله نفوذ دشمن
«در اين زمينه [مسئله نفوذ] روشنگري لازم است؛ روشنگري بدون اتهام، بدون تهمت زدن، بدون مصداق معين كردن، اما روشنگري اذهان مردم؛ چيز لازمي است. ببيند، يكي از آن چيزهايي كه قرآن كريم خطاب به مخالفين، به يهود در آن روز، [ميگويد] و بر آنها ايراد ميگيرد اين است: لم تلبسون الحق بالباطل و تكتمون الحق و انتم تعلمون؛ يكي از ايرادهاي بزرگ اين است كه شما باطل را با حق مخلوط ميكنيد، مشتبِه ميكنيد؛ «لبس» يعني اشتباه، «تلبسون» [يعني] مشتبِه ميكنيد حق را با باطل، و تكتمون الحق، حق را كتمان ميكنيد. حقيقت را بايد بيان كرد كه اين وظيفه ي مااست.»(بيانات در ديدار ائمه جمعه سراسر كشور، 14/10/1394)
2 – غافل نشدن جناح هاي سياسي از نفوذ
«از اصل واقعيت نفوذ غفلت نشود؛ غفلت نكنيم كه دشمن درصدد نفوذ است. حالا من نفوذ را مقداري تشريح مي كنم كه نفوذ چيست و چگونه است؛ از اصل قضيه غفلت نكنيم. جناح ها همديگر را متهم نكنند؛ اين بگويد آقا شما كه گفتي مقصودت اين بود؛ خيلي خب، حالا مقصود هرچه بود. بالاخره واقعيت فراموش نشود؛ دشمن دارد براي نفوذ طراحي مي كند»(بيانات در ديدار فرماندهان گردان هاي بسيج، 4/9/1394)
3 – قوي و غير قابل نفوذ بودن
«اينكه قرآن به ما امر مي كند: واعدوا لهم مااستطعتم من قوه و من رباط الخيل ترهبون به عدوالله و عدوكم، بايست حضور شما، وضعيت شما، حركت شما جوري باشد كه دشمن را دچار رعب كند. دشمن متجاوز بالطبع است؛ طبيعت جهان خواران تجاوز است، جلو آمدن است، تصرف است، پنجه انداختن است، طبيعت اينها است؛ اگر خاك ريز شما قابل نفوذ باشد، نفوذ ميكند؛ بايد جوري حركت كنيد كه او احساس كند نميتواند نفوذ كند.»(بيانات در ديدار با فرماندهان و كاركنان نيروي دريايي سپاه، 15/7/1394)
4 – اهتمام ويژه به سالم سازي و حفظ امنيت همه جانبه فضاي مجازي كشور
«اهتمام ويژه به سالم سازي و حفظ امنيت همه جانبه فضاي مجازي كشور و نيز حفظ حريم خصوصي آحاد جامعه و مقابله موثر با نفوذ و دست آندازي بيگانگان در اين عرصه»(متن حكم انتصاب اعضاي شوراي عالي فضايي 14/6/1394)
5 – ترويج سبك زندگي اسلامي
«ترويج هنجارها، ارزش ها و سبك زندگي اسلامي ايراني و ممانعت از رخنه ها و آسيب هاي فرهنگي و اجتماعي در اين عرصه و مقابله موثر با تهاجم همه جانبه فرهنگي و نيز ارتقاي فرهنگ كاربري و سواد فضاي مجازي جامعه»(متن حكم انتصاب اعضاي شوراي عالي فضايي، 14/6/1394)
6 – اقتصاد مقاومتي
«اقتصاد مقاومتي عامل استحكام است در مقابل آن كساني و آن قدرتهايي كه از همه ي ظرفيت اقتصادي و سياسي و رسانه اي و امنيتي خودشان دارند استفاده ميكنند براي اينكه به اين ملت و اين كشور و اين نظام ضربه وارد كنند. يكي از راه هايي كه فعلا پيدا كردند عبارت است از رخنه از راه اقتصاد. اين هشدار را ما سالها است مطرح كرديم و گفتيم؛ مسئولين هم هر كدام به فراخور توانايي هاي خودشان تلاشهاي خوبي كردند لكن ما بايد با همه ي توان، با همه ي ظرفيت موضوع اقتصاد مقاومتي را در داخل دنبال كنيم؛ اين مي شود تقواي اجتماعي ما در زمينه ي مسئله ي اقتصادي»(بيانات در ديدار مسئولان نظام، 2/4/1394)
7 – اتحاد اقوام و مذاهب
«در داخل كشور، خواهران و برادران از اقوام مختلف، از مذاهب گوناگون، در كنار هم يدِ واحده تشكيل بدهند- همچنان كه بحمدالله تا امروز بوده است – نگذارند دشمن نفوذ كند در قلمرو دنياي اسلام. در سطح وسيع و گسترده هم همين طور برادران سنّي و شيعه در كنار هم بدانند كه دشمني [هست كه] دارد اصل موجوديت اسلام را تهديد مي كند. اين هم يكي از خطوط اساسي»(بيانات در مراسم بيست و ششمين سالروز رحلت امام خميني، 14/03/1394)
8 – اجراي كامل شريعت اسلامي
«شريعت اسلامي اگر در جامعه به طور كامل اجرا بشود، هم آزادي هاي عمومي و مدني را – آزادي افراد را، آزادي فردي را – تامين مي كند، هم آزادي ملت را كه اسم آن استقلال است – استقلال يعني آزادي در ابعاد يك ملت، كه وابسته ي به كسي و به جايي نباشد؛ يك ملت آزاد يعني ملتي كه به هر صورت تحت نفوذ و سيطره ي مخالفين خود يا دشمنان خود يا بيگانگان قرار ندارد – تضمين مي كند، [هم] عدالت را در جامعه تضمين مي كند، هم معنويت را تضمين مي كند؛ اين چهار عنصر اصلي است: آزادي، استقلال، عدالت، معنويت. اگر شريعت اسلامي بر جامعه حاكم شد، اين پديده هاي اساسي در نظم جامعه اسلامي، خود را نشان مي دهند.»(بيانات در مراسم بيست و پنجمين سالروز رحلت امام خميني(ره)، 14/3/1393)
9 – هوشياري و حساسيت مسئولان فرهنگي
«تمركز دشمنان بر روي فرهنگ بيشتر از همه جا است. چرا؟ به خاطر همين تاثير زيادي كه فرهنگ دارد. هدف و آماج تحرك دشمنان در زمينه ي فرهنگ، عبارت است از ايمان مردم و باورهاي مردم. مسئولان فرهنگي، بايد مراقب رخنه ي فرهنگي باشند؛ رخنه هاي فرهنگي بسيار خطرناك است؛ بايد حساس باشند، بايد هشيار باشند. نمي خواهيم بگوييم همه ي آسيب هاي فرهنگي كار بيگانگان است؛ نه، خود ماهم مقصريم؛ مسئولان مختلف، مسئولان فرهنگي، مسئولان غيرفرهنگي، كم كاري ها، غلط كاري ها، اينها تاثير داشته؛ ما همه را به گردن دشمن نمي اندازيم؛ اما حضور دشمن را هم در زمينه ي مسائل فرهنگي نمي توانيم فراموش كنيم.»(بيانات در حرم مطهر رضوي، 1/1/1393)
10 – استقلال كشور
«استقلال به معناي قهر كردن با كشورها نيست، به معناي ايجاد كردن سدي در مقابل نفوذ كشورها است كه نتوانند منافع آن كشور را، منافع [آن] ملت را تحت الشعاع منافع خودشان قرار بدهند؛ اين معني استقلال است و اين مهم ترين هدف براي يك كشور است.»(بيانات در ديدار فرماندهان و كاركنان نيروي هوايي ارتش، 19/11/1392)
11 – عملكرد درست علماي دين
«[دشمنان] سعي مي كنند اين مرجعيت فكري را از پايگاه هاي ديني سلب كرده و قطبهاي جديدي براي آن بتراشند؛ كه به تجربه دريافته اند كه با آنان مي توان بر سر اصول و ارزشهاي ملي به راحتي معامله كرد! چيزي كه در مورد عالمان باتقوا و رجال دينيِ متعهد هرگز اتفاق نخواهد افتاد. اين، وظيفه ي عالمان دين را سنگين تر مي كند. آنها بايد با هوشياري ودقت فراوان، و با شناخت شيوه ها و ترفندهاي فريبنده ي دشمن، راه نفوذ را به كلي ببندند و فريب دشمن را ناكام كنند.»(بيانات در اجلاس جهاني علما و بيداري اسلامي، 9/2/1392)
12 – به حداقل رساندن اختلاف ها و هوشياري در برابر توطئه هاي دشمنان
«يكي از كارهاي مهم آنها اين است كه با روشهاي موذيانه و موريانه وار، بين ما اختلاف بيندازند؛ اين جزو كارهاي رايج اينهاست. اين كار را از قديم انجام مي دادند. البته متبحر و كارشناس كامل اين كار، انگليسي هاي خبيثند؛ آنها در زمينه ي ايجاد اختلاف، از همه كارشناس ترند؛ آمريكائي ها پيش آنها شاگردي مي كنند، از آنها ياد مي گيرند! ايجاد اختلاف از راه هاي نفوذ، مثل موشهاي دزد، مثل موريانه، وارد شدن و نفوذ كردن؛ اينها جزو كارهاي متعارف آنهاست. ما بايد حواسمان جمع باشد. بايد اختلافات به حداقل برسد.»(بيانات در ديدار دانش آموزان و دانشجويان، 10/8/1391)
13 – همبستگي و اتحاد ملي
«همبستگي و اتحادتان را حفظ كنيد. دشمن، اتحاد مردم را هدف گرفته است. دشمن، ساده لوحانه به نفوذي ها و مزدوران خود در ميان مردم دل بسته؛ اين يك خيال خام و واهي است. امروز آمريكايي ها هدفهاي خود را آشكار بيان مي كنند؛ اين هم يكي از نكبت هاي خدا براي مستكبران است. مي گويند ما در ايران به كساني كه به اهداف آمريكايي ها كمك كنند، كمك مالي مي كنيم. اينها ملت ما را نشناخته اند؛ لذا صريحا سخن از اين مي گويند كه ما مي خواهيم در داخل ايران با پول، معارض و – به قول خودشان – اپوزيسيون درست كنيم. همه بايد بدانند؛ كسي كه با پول آمريكا و با حمايت دولتمردان آمريكا بخواهد براي منافع آمريكا كار كند و قيافه ي اپوزيسيون به خودش بگيرد، در چشم ملت ايران منفورترين انسان است. همه ي ملت ايران، بخصوص نخبگان، جوانان، دانشجويان و كساني كه حوزه ي تاثيري فراتر از حول و حوش خودشان دارند، بدانند امروز علاج همه ي مشكلات اين كشور، همبستگي و مشاركت عمومي است»(بيانات در حرم مطهر رضوي، 1/1/1384)
14 – توجه مسئولان كشور به جوانان در عرصه هاي گوناگون
«امروز كشور مال جوانهاست، متعلق به جوانهاست. در بخشهاي گوناگون، جوانها بايد خودشان را آماده نگه دانرد. با نفوذ دشمنان، با تاثير فرهنگي دشمنان، با عوامل سست كننده اي كه دشمن در جامعه تزريق مي كند، شما جوانها مقابله و مبارزه كنيد. اسلام را به عنوان نجاتبخش مادي و معنوي بدانيد و بشناسيد»(بيانات در اجتماع مردم گيلان غرب 23/7/1390)
15 – فصل الخطاب بودن قانون
«من به اين برادران عرض مي كنم، به مسئوليت پيش خداي متعال فكر كنيد: پيش خدا مسئوليد، از شما سوال خواهد شد. آخرين وصاياي امام را به ياد بياوريد؛ قانون، فصل الخطاب است؛ قانون را فصل الخطاب بدانيد. انتخابات اصلا براي چيست؟ انتخابات براي اين است كه همه ي اختلافها سر صندوق رأي حل و فصل بشود»(بيانات در خطبه هاي نماز جمعه تهران، 29/3/1388)
16 – دوري از رفاه طلبي و توجه به حفظ بيت المال توسط مسئولان
«مسئولين لااقل تا وقتي مسئولند،به زندگي رفاه طلبي رو نكنند. غفلت از روحيه ي جهادي و ايثار، غفلت از تهاجم فرهنگي دشمن، غفلت از در كمين بودن دشمن، غفلت از نفوذ دشمن در فضاي رسانه اي كشور، بي مبالاتي نسبت به حفظ بيت المال؛ اينها گناهان ماست، اينها نقاط ضعف ماست»(بيانات در ديدار مسئولان نظام جمهوري اسلامي، 16/5/1390)
17 – كار پژوهشي و علمي در حوزه نفوذ و آسيب شناسي تاريخي آن
«متاسفانه هنوز كار درستي در اين زمينه [نفوذ] انجام نگرفته. محققين و مورخين ما بايد بنشينند يك كار مبسوط و مشروحي را انجام دهند در مورد غارت منابع اقتصادي كشور به وسيله ي كشورهاي متنفذ خارجي كه وارد اينجا شدند؛ مثل انگليس در يك برهه اي، روسها در يك برهه ي ديگر، و ديگراني كه در كنار اينها بودند – كه البته عمده اينها بودند – بعد هم آمريكا در نهايت كار. غارت ثروت، سلطه ي سياسي، تحقير ملت. آنچه كه شما از زبان سياستمداران و دولتمردان وابسته ي به سياستهاي غربي و دستگاه هاي استبدادي شنيديد در زمينه ي تحقير ايران و ايراني و اينكه «نمي توانيم» و چه و چه، اينها همه اش ناشي از همان سلطه ي فرهنگ غربي و سلطه ي سياسي غرب بر كشور ما بوده. اينها جزو واقعيتها است»(بيانات در ديدار مسئولان نظام، 30/4/1392)
نتيجه گيري
با توجه به مباحث مطرح شده مشخص گرديد كه پس از پيروزي انقلاب اسلامي، دشمنان از روش ها و ابزارهاي مختلف نظير جنگ سخت، ترور، تحريم و تهاجم فرهنگي و … به دنبال دستيابي به اهداف تعيين شده خود، «تغيير نظام و يا حداقل تغيير رفتار نظام جمهوري اسلامي» بوده اند. پس از ناكامي دشمنان در اين روشها، در سال هاي گذشته از راهبرد نفوذ براي رسيدن به آمال خود استفاده كرده اند. حضرت آيت الله خامنه اي (مدظله العالي) رهبر معظم انقلاب اسلامي بويژه پس از برجام، به كرات در خصوص برنامه و توطئه نفوذ دشمن ، اهداف و روش هاي نفوذ و حتي راهكارهاي مقابله با آن به مسئولان حوزه هاي فرهنگي، اقتصادي و سياسي و مردم مسلمان و انقلابي هشدار داده و تلاش كرده اند در اين زمينه گفتمان غالب ايجاد كنند.
در اين پژوهش تلاش شد با اتكاء بر بيانات امام خامنه اي (مدظله العالي) به ويژه در سال هاي گذشته و پس از برجام كه از فراواني بسياري برخوردار بوده است، پديده نفوذ مورد تحليل و واكاوي قرار گيرد و تقديم علاقه مندان به انقلاب اسلامي و ولايت شود. اميداست مسئولان و دستگاه هاي مختلف حاكميتي كشور و مردم هميشه در صحنه، ولايتمدار و وفادار به انقلاب و نظام مقدس جمهوري اسلامي، به منظور مقابله با نفوذ دشمنان، آگاهانه و مبتني بر منويات رهبر معظم انقلاب، برنامه ريزي و تلاش لازم را انجام دهند.
منابع
- الواني، سيدمهدي، مديريت عمومي، تهران، ني، 1386، چاپ سي و يكم
- جواهردهي، علي، جريان ناس نفوذ و مصاديق آن از منظر قرآن، پايگاه اطلاع رساني كيهان، www.kayhan.ir
- رضاييان، علي، مديريت رفتارهاي سياسي در سازمان، تهران، سمت، 1386، چاپ دوم
- معاونت سياسي نمايندگي ولي فقيه در سپاه، بررسي ابعاد پروژه نفوذ در جمهوري اسلامي ايران، نمايندگي ولي فقيه در سپاه، زمستان1394
- پايگاه اطلاع رساني دفتر مقام معظم رهبري(مدظله العالي)khamenei.ir
[1] - طلبه سطح 3 مركز مديريت حوزه هاي علميه خواهران اراك
فرم در حال بارگذاری ...
آخرین نظرات